Komoly veszélyt jelent az okirat-hamisítás

WA

2012. augusztus 2., csütörtök 08:25, frissítve: csütörtök 10:45

Különböző okiratok, igazolások, igazolványok, engedélyek és pecsétek hamisítóinak és felhasználóinak listázására készül a kínai közbiztonsági minisztérium, amely szerint már a társadalmi stabilitást veszélyezteti a hamisított dokumentumok elterjedtsége – számolt be a helyi média csütörtökön.

A lebukott gyártóktól a megrendelőkig terjedő hálózatok szereplőinek nevét megkapják majd az illetékes hatóságok, amivel az eddig okozott súlyos kárt igyekeznek csökkenteni, illetve a hamisítókat tevékenységüktől elrettenteni.

A kifejezetten e területre szakosodott bűnözők felderítésére kezdett kampány során már több mint 3600 ügyben 1,5 millió hamis dokumentumot foglaltak le.

Az északkelet-kínai Senjang városban például három embert vettek őrizetbe, akik az elmúlt két évben 110 ezernél is több hamis hivatalos iratot gyártottak.

A kormányzati portálokra is beférkőztek

A kínai média nemrégiben számolt be arról, hogy a hamisítókkal együtt dolgozó hekkercsoport feltört 185 különböző kormányzati portált, és az ottani adatbázist kiegészítette a frissen gyártott dokumentumok sorszámával, az ügyfél adataival. Így a gyanakvó hatóságok a hivatalos oldalakon is igazolva találták a hamis papírok „valódiságát”. E Dél-Kínában felderített ügy kapcsán több mint hétezer hamis dokumentumot és legkevesebb tízezer pecsétet koboztak el.

A minisztérium álláspontja szerint a hamisított iratok társadalmi stabilitást veszélyeztető mértékben vannak jelen az oktatás, az egészségügy, az üzleti élet, a gazdaság sok-sok területén. Azt is megállapították, hogy az igény rendkívül nagy az igazolások és diplomák iránt, miközben az illegális hamisító műhelyeknek nehéz a nyomukra bukkanni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.