Komoly zavarokat okozhat a belga vasutassztrájk

MTI

2016. január 5., kedd 23:23, frissítve: szerda 00:21

Kétnapos vasutassztrájk kezdődött kedd este Belgiumban, az akció a nemzetközi közlekedést is érinti.

Az este tíz órakor kezdődött 48 órás munkabeszüntetés várhatóan komoly zavarokat fog okozni a belga és a nemzetközi vasúti közlekedésben egyaránt. A sztrájk a nagy sebességű nemzetközi járatokat is érinti, törölték szinte az összes Belgiumon áthaladó járatát az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpressznek és a belga fővárost Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal, valamint Kölnnel összekötő Eurostarnak.

A Nagy-Britanniát a kontinenssel összekötő La Manche csatorna alatti alagúton a Eurostar London–Brüsszel járatai csak a brit főváros és a franciaországi Lille között járnak majd szerdán és csütörtökön.

A belga vasúti dolgozók részleges munkabeszüntetésének az oka a vasutas-szakszervezetek és az SNCB állami vasúttársaság közötti vita. A konfliktus középpontjában az SNCB tervezett húszszázalékos kiadáscsökkentése áll, amely a szakszervezetek szerint hatezer dolgozó elbocsátásával és a hatnapos munkahét bevezetésével járna.

A Vallóniában működő szakszervezetek általános sztrájkra szólították fel a vasutasokat, és bár a flamand szakszervezeti vezetők ezt ellenzik, a dolgozók ettől függetlenül Flandriában is sztrájkolnak.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.