Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Athénban

MTI

2017. március 8., szerda 15:12

Könnygázt vetett be szerdán a rendőrség a görög fővárosban, Athénban tüntető gazdák ellen, akik a kormány megszorító intézkedései miatt vonultak utcára.

Nagyjából 1300 gazda indult útnak éjjel komppal Krétáról a görög fővárosba, hogy ott a földművelésügyi minisztérium elé vonuljon. Az összes takarékossági intézkedést „vissza fogják vonni. Erről gondoskodni fogunk” – mondta egyikük.

A demonstrálók egy kisebb csoportja – kezében pásztorbotot lengetve – megindult a tárca rendőrség által lezárt épülete felé. Szemtanúk beszámolója szerint betörték két rendőrautó ablaküvegeit, és a környéken lévő néhány üzlet kirakatát is, valamint kövekkel dobálták a minisztérium épületének homlokzatát.

A rendőrség könnygázzal és gumibot használatával akadályozta meg a gazdákat abban, hogy elérjék a minisztérium bejáratát – mondták szemtanúk. A görög főváros központjában számos utat lezártak a tüntetés miatt.

 
Két rendőrautó ablaküvegeit is betörték a tiltakozók
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP
 

Anyagi terhek

A hangulat azután feszült pattanásig, hogy kiderült, a minisztérium nem fogadja a demonstrálók egyik küldöttségét.

A gazdák már régóta viaskodnak a görög hatóságokkal a rájuk nehezedő anyagi terhek miatt, amelyek egyebek között a nyugdíjjárulékok megemelése miatt emelkedtek.

Görögország súlyosan eladósodott, és a nemzetközi hitelezőktől függ. 2015 közepén 86 milliárd eurós (több mint 26 ezer milliárd forintos) mentőcsomaghoz jutott – 2010 óta már a harmadikhoz –, amelyért cserébe átfogó adó- és nyugdíjreformot ígért a kormány. A változtatások egyik elemeként az eddigi 13 százalékról 22 százalékra növelték a gazdák éves jövedelmének adókulcsát.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.