Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Athénban

MTI

2017. március 8., szerda 15:12

Könnygázt vetett be szerdán a rendőrség a görög fővárosban, Athénban tüntető gazdák ellen, akik a kormány megszorító intézkedései miatt vonultak utcára.

Nagyjából 1300 gazda indult útnak éjjel komppal Krétáról a görög fővárosba, hogy ott a földművelésügyi minisztérium elé vonuljon. Az összes takarékossági intézkedést „vissza fogják vonni. Erről gondoskodni fogunk” – mondta egyikük.

A demonstrálók egy kisebb csoportja – kezében pásztorbotot lengetve – megindult a tárca rendőrség által lezárt épülete felé. Szemtanúk beszámolója szerint betörték két rendőrautó ablaküvegeit, és a környéken lévő néhány üzlet kirakatát is, valamint kövekkel dobálták a minisztérium épületének homlokzatát.

A rendőrség könnygázzal és gumibot használatával akadályozta meg a gazdákat abban, hogy elérjék a minisztérium bejáratát – mondták szemtanúk. A görög főváros központjában számos utat lezártak a tüntetés miatt.

 
Két rendőrautó ablaküvegeit is betörték a tiltakozók
Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP
 

Anyagi terhek

A hangulat azután feszült pattanásig, hogy kiderült, a minisztérium nem fogadja a demonstrálók egyik küldöttségét.

A gazdák már régóta viaskodnak a görög hatóságokkal a rájuk nehezedő anyagi terhek miatt, amelyek egyebek között a nyugdíjjárulékok megemelése miatt emelkedtek.

Görögország súlyosan eladósodott, és a nemzetközi hitelezőktől függ. 2015 közepén 86 milliárd eurós (több mint 26 ezer milliárd forintos) mentőcsomaghoz jutott – 2010 óta már a harmadikhoz –, amelyért cserébe átfogó adó- és nyugdíjreformot ígért a kormány. A változtatások egyik elemeként az eddigi 13 százalékról 22 százalékra növelték a gazdák éves jövedelmének adókulcsát.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.