Konzervatív-szocialista kormányzás a láthatáron

TK

2012. június 17., vasárnap 21:31, frissítve: hétfő 06:15

A konzervatív Új Demokrácia (ND) párt nyerte meg a vasárnapi görögországi parlamenti választást, lehetővé válhat a közös kormányzás a Pánhellén Szocialista Mozgalommal (Paszok).

A belügyi tárca részeredményre alapuló közlése szerint az ND a szavazatok 29,5 százalékát kapta, s a bónuszmandátumokkal együtt 128 mandátumot szerezhet a 300 fős parlamentben. A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) a szavazatok 27,1 százaléka révén 72 helyet kaphat. A szocialista Paszok a voksok 12,3 százalékát kapta meg, és 33 helyhez juthat a parlamentben.

A belügyminisztérium a szavazatok 12 százalékának összeszámlálása után közölte az adatokat, de hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a tárca első becslése a korábbi, május 6-i választás után nagyon pontosnak bizonyult.

Fotó: Reuters


Az ND és a Paszok – mindkét párt támogatja a megszorításokat, és meg akarja tartani az ország euróövezeti tagságát – szűk parlamenti többségre támaszkodó koalíciós kormányt alakíthat. A két pártnak összesen 161 képviselője lehet a 300 fős törvényhozásban.

Fotó: Reuters


Nem sokkal a belügyminisztériumi adatok közölése után Dora Bakojannisz, az ND egyik vezetője, volt külügyminiszter be is jelentette pártja választási győzelmét, s nemzeti egységkormány megalakítására szólított fel.

Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője elismerte választási vereségét, és gratulált a győztes pártnak.

Fotó: Reuters


Evangelosz Venizelosz, a Paszok elnöke – volt pénzügyminiszter – bejelentette, hogy pártja kész részt venni az egységkormányban, de szerinte négypárti kormánynak kell alakulnia az ND, a Paszok, a Sziriza – amely mereven elutasítja a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat –, illetve a Demokratikus Baloldal (Dimar) részvételével.

Fotó: Reuters


Az euróövezet gyors görög kormányalakítást vár

Az euróövezet tagországai arra számítanak, hogy a vasárnapi parlamenti választások után gyorsan megalakul az új kormány Görögországban, hogy véghezvigye a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag fejében Athén által vállalt reformokat – közölte vasárnap este Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminiszteri csoportjának vezetője.

Juncker a választások részeredményeinek ismertté válása után kiadott közleményében megerősítette: az euróövezet tagállamai készek segítséget nyújtani – a súlyos adósságválsággal küszködő – Görögországnak a gazdasági reformokhoz. Juncker közölte, hogy a trojkának – a nemzetközi hitelezők: az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasának – a képviselői az új görög kormány megalakulása után visszatérnek Athénba, hogy az EU és az IMF által nyújtott nemzetközi mentőöv keretében nyújtandó hitelrészletekről és a reformokról tárgyaljanak.

Az MNO beszámolt róla, hogy Antonisz Szamarasz azt mondta az újságíróknak, miután leadta a szavazatát a Peloponnészosz-félszigeten található Püloszban, hogy „ma a görög nép szól. Holnap új korszak kezdődik Görögország számára”. A másik esélyes párt, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője, a 37 éves Alexisz Ciprasz szavazata leadása után kijelentette: „Görögország legyőzte a félelmet. Megnyitjuk az utat a társadalmi igazságosság Görögországa, a változó Európa egyenjogú tagja előtt”. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.