Kőolajvezeték lángol

tt

2012. július 21., szombat 14:55

Felrobbant és lángol egy kőolajvezeték Törökország délkeleti részén, feltehetőleg szabotázsakció miatt – közölte szombaton az NTV török televízió biztonsági forrásokra hivatkozva.

A Kirkuk-Ceyhan olajvezeték, amely az iraki olajexport negyedét szállítja, Midyat város közelében, Mardin tartományban, a szíriai határhoz közel még péntek éjjel robbant fel és borult lángba.

Török illetékesek biztosra veszik, hogy a támadás a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) műve, amely a 960 kilométer hosszú olajvezeték elleni több korábbi támadásért felelős. A szeparatista szervezet az olaj- és gázvezetékek elleni támadásokkal Törökország stratégiai létesítményeiben akar károkat okozni.

A PKK-hoz közelálló Firat News portál szerint is a betiltott kurd szervezet áll a merénylet mögött. Az olajvezeték ellen iraki lázadók is intéztek támadásokat a múltban, és műszaki problémák miatt is történt már leállás a 35 éves, kétágú vezetéken.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek minősített, 1984-ben kezdte meg a török állam elleni fegyveres harcát. Az összecsapásoknak eddig több mint 40 ezer, jórészt kurd halálos áldozata volt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.