Koránokat égetett egy amerikai tiszteletes

TK

2012. április 30., hétfő 14:01

Ismét Koránokat égetett egy amerikai tiszteletes Floridában, így tiltakozva egy keresztény lelkipásztor Iránban történt bebörtönzése ellen.

A helyi sajtó beszámolója szerint mintegy húszan vettek részt a muzulmán vallás szent könyvének égetésén szombaton a floridiai Gainesville-ben. Az eseményt élőben közvetítették az interneten, és egy videofelvételt feltöltöttek a YouTube portálra is.

A The Gainsville Sun című napilap beszámolója szerint az amerikai védelmi minisztérium hasztalan próbálta lebeszélni a terv végrehajtásáról a tavalyi Korán-égetés miatt elhíresült Terry Jonest. A gainesville-i keresztény szekta, a Dove Outreach World Center lelkésze kitartott a könyvégetés mellett, mert így akarja elérni, hogy engedjék szabadon Iránban Juszef Nadarkhani iráni lelkipásztort.

A most 34 éves Nadarkhani 19 éves korában tért át a keresztény vallásra, és az Irán egyháza nevű kis evangélikus közösség lelkipásztora. 2009 októberében tartóztatták le, majd 2010 szeptemberében halálra ítélték muzulmán hitének elhagyása miatt. Az iráni legfelsőbb bíróság 2011 júliusában érvénytelenítette a halálos ítéletet, és visszaítélte az ügyet az elsőfokú bíróságra. A második pert tavaly szeptemberben folytatták le, de az ítéletet nem hozták nyilvánosságra.

Több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország attól tart, hogy az iráni papot hamarosan kivégzik.

A Pentagon attól tart, hogy Jones Korán-égető akciója veszélyt jelent a külföldön állomásozó amerikai csapatok biztonságára. A tavaly márciusi Korán-égetés után zavargások robbantak ki Afganisztán-szerte, s az erőszak több embernek, köztük az ENSZ hét alkalmazottjának az életébe került.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.