Kórházakat bombáznak Szíriában

MN

2017. október 5., csütörtök 20:48, frissítve: csütörtök 20:55

Az utóbbi tíz napban legalább tíz kórházat ért támadás Szíriában a fokozódó harcok miatt, így több ezer ember maradt orvosi ellátás nélkül – közölte csütörtökön a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságára (ICRC) hivatkozva az MTI. A közlemény szerint az utóbbi napokban történt erőszakos cselekmények a legvéresebbek, mióta tavaly decemberben az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők visszafoglalták Aleppó városát szíriai fegyveres csoportoktól.

Az ICRC aggodalmának adott hangot a több száz civil halálos áldozatról, valamint a lerombolt kórházakról és iskolákról szóló jelentések miatt.

Marianne Gasser, az ICRC szíriai küldöttségének vezetője úgy fogalmazott, hogy a delegáció a katonai műveletek aggasztó mértékű növekedésének volt tanúja, a harcok fokozódása pedig párhuzamosan nőtt a civil veszteségekkel.

A harcok intenzitása különösen Észak-, Közép- és Kelet-Szíriában érezhető, ahol a szíriai kormányerők lázadócsoportok ellen küzdenek területek ellenőrzéséért. Az erőszaktól az úgynevezett feszültségmentesítési övezetek sem mentesek. Ezeknek a zónáknak a kijelöléséről és létrehozásáról Oroszország, Irán és Törökország a szíriai válság rendezését szolgáló asztanai béketárgyalások legutóbbi, szeptember közepi fordulóján állapodott meg.

Az ICRC továbbá közölte, hogy az észak-szíriai Rakka és a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományok környékén felállított menekülttáborokba naponta több mint ezer ember, köztük nők és gyermekek érkeznek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.