Kórházba vitték Tóásó Elődöt

KG

2014. október 17., péntek 19:55

Rosszul lett Tóásó Előd a bolíviai Santa Cruz bíróságán, ahol a terrorizmus gyanúja miatt zajló csoportos per egyik vádlottja, ezért kórházba kellett szállítani – adta hírül a Los Tiempos című bolíviai újság netes kiadása pénteken.

A cikk szerint szívpanaszokkal vitték be a csütörtök esti tárgyalásról a magyar-román állampolgárságú férfit
a Santa Cruz-i Foianini klinikára, ahol megkezdték a kivizsgálását. Tóásó évek óta szívbeteg, korábban már volt műtétje is. A bírósági tárgyalást a férfi rosszulléte miatt fel kellett függeszteni. Marco Antonio Rodríguez, aki egyike a per öt ügyészének, úgy kommentálta a történteket, hogy csupán a védelem akarja késleltetni az eljárást.

Tóásó Elődöt La Pazban tartják fogva, a San Pedro börtönben, onnan szállítják át rendszeresen a tárgyalásokra a több mint ötszáz kilométerre lévő Santa Cruzba. A férfi több mint öt éve van fogságban.

2009. április 16-án bolíviai kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

Előkerült egy fura tanú a Tóásó-perben

A bolíviai kormány bérelte fel Rózsa-Flores Eduardót, hogy „lefejezzék” a Santa Cruz-i – a terület függetlenedéséért küzdő – ellenzéket, ezt állítja Juan José Laguna, aki az egykori bolíviai főügyész biztonsági főnöke volt, mielőtt elmenekült Brazíliába.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.