Kórházba vitték Tóásó Elődöt

2014. október 17., péntek 19:55

Rosszul lett Tóásó Előd a bolíviai Santa Cruz bíróságán, ahol a terrorizmus gyanúja miatt zajló csoportos per egyik vádlottja, ezért kórházba kellett szállítani – adta hírül a Los Tiempos című bolíviai újság netes kiadása pénteken.

A cikk szerint szívpanaszokkal vitték be a csütörtök esti tárgyalásról a magyar-román állampolgárságú férfit
a Santa Cruz-i Foianini klinikára, ahol megkezdték a kivizsgálását. Tóásó évek óta szívbeteg, korábban már volt műtétje is. A bírósági tárgyalást a férfi rosszulléte miatt fel kellett függeszteni. Marco Antonio Rodríguez, aki egyike a per öt ügyészének, úgy kommentálta a történteket, hogy csupán a védelem akarja késleltetni az eljárást.

Tóásó Elődöt La Pazban tartják fogva, a San Pedro börtönben, onnan szállítják át rendszeresen a tárgyalásokra a több mint ötszáz kilométerre lévő Santa Cruzba. A férfi több mint öt éve van fogságban.

2009. április 16-án bolíviai kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

Előkerült egy fura tanú a Tóásó-perben

A bolíviai kormány bérelte fel Rózsa-Flores Eduardót, hogy „lefejezzék” a Santa Cruz-i – a terület függetlenedéséért küzdő – ellenzéket, ezt állítja Juan José Laguna, aki az egykori bolíviai főügyész biztonsági főnöke volt, mielőtt elmenekült Brazíliába.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.