Korlátozták a parlament hatalmát Venezuelában

MTI

2016. március 1., kedd 22:46

A venezuelai legfelsőbb bíróság kedden bejelentette, hogy korlátozza az ellenzék által uralt parlament hatáskörét.

A testület döntése szerint a parlament ezentúl csak a végrehajtó hatalmat ellenőrizheti, és elveszti jogát a bírói hatalom és a választási rendszer ellenőrzésére. Ennek értelmében a törvényhozásnak megszűnt egyebek mellett az a jogosítványa, amelynek birtokában eddig minősített többség esetén visszahívhatta a legfelsőbb bíróság bíráit.

A legfőbb venezuelai bírói testület kulcsszereplő abban a csatában, amely az ellenzék által év eleje óta dominált parlament és a Hugo Chávez néhai elnök (1999–2013) örökségét ápoló Nicolás Maduro államfő között alakult ki.

A törvényhozás december végén, amikor még a chávisták voltak többségben, 34 új bírát nevezett ki a legfelsőbb bíróságba, az ellenzék azonban a képviselői helyek többségének januári elfoglalása után felállított egy bizottságot az említett kinevezések kivizsgálására. A testület elvileg kedden teszi közzé megállapításait.

Feszült a légkör

Venezuelában feszült a politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta, amelyeken a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki pártkoalíció pontosan a kétharmados többséghez szükséges 112 mandátumot szerzett, noha ebből három sorsa még bizonytalan, miután a legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette a voksolást az érintett körzetekben. Az alkotmány reformjához kétharmados többségre van szükség. A néhai Hugo Chávez elnök által létrehozott, Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) 17 év után először kisebbségbe került a törvényhozásban.

A parlamenti többséggel bíró ellenzék februárban bejelentette: felgyorsítja a szocialista államfő mandátumának lerövidítését célzó folyamatot, válaszul arra, hogy a dél-amerikai országban Maduro rendelete értelmében gazdasági szükségállapotot vezettek be.

A nagy kőolajkészlettel rendelkező Venezuela rendkívül megsínylette a nyersanyag világpiaci árának drámai esését.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.