Korrupció miatt zárhatják el az uniós pénzcsapokat

(Brüsszel)

2018. március 28., szerda 09:40, frissítve: szerda 11:37

Meglehetősen kemény hangvételű ajánlást készített Magyarországgal kapcsolatban az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága. A dokumentumban és az ezzel kapcsolatos keddi vitában szinte kizárólag a korrupcióról volt szó, az uniós pénzek magyarországi lenyúlásáról. Az ajánlásban szerepel az a mondat is, hogy az Európai Bizottságnak ösztönöznie kell „a tagállamokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra, és az erre nem hajlandó tagállamok esetében fel kell függeszteni az uniós források kifizetését”.

A vitában felszólaló képviselők nagy része azt mondta, hogy a szöveg jó, de lehetne kicsit határozottabb is, ezért sokan módosító indítványt terjesztenek elő. Itt jegyezzük meg, hogy az anyagot a bizottság elnöke, a német Ingeborg Gräßle készítette, aki az Európai Néppártnak, vagyis a Fidesz pártszövetségének a politikusa. Bart Steas zöldpárti politikus azt javasolta, hogy kerüljön bele a szövegbe, hogy az EU-s pénzek felhasználását ellenőrző magyar intézmények működésképtelenek, erre világosan rámutatott az EU csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentése. Egy román szocialista politikus, Cătălin Sorin Ivan arról beszélt, hogy Magyarországon az uniós pénzek lenyúlását alanyi jognak tekintik, elvárják, hogy az EU finanszírozzon különböző projekteket, azt azonban rossz néven veszik, ha ezek hatékonyságát Brüsszel számon kéri. Sőt, a magyar kormánypárt Brüsszel-ellenes propagandát is folytat.

A vitát követően Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő magyar újságíróknak azt mondta, hogy az Európai Parlamentben készül egy jelentés, amelynek Soros-jelentés a neve, és azt célozza, hogy Magyarország fogadjon be illegális bevándorlókat. A politikus szerint amit eddig tudni lehet a költségvetési ellenőrzési bizottság ajánlásáról, az nem más, mint egy politikai pamflet, amiben tárgyi tévedések is vannak. Példaként említette, hogy az anyag szerint a magyar uniós közbeszerzési pályázatok 36 százalékában egyetlen ajánlattevő van, holott az Európai Bizottság tavalyi adatai szerint csak 26 százalékban fordult elő ilyen eset.

A szocialista Szanyi Tibor szintén újságírók előtt azt mondta, hogy a Lipótmezőt idézi, ha valaki össze tudja kapcsolni ezt a jelentést a migrációs válsággal. Szanyi szerint Magyarország elemi érdeke, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, mert így lehetne a legegyszerűbben elhárítani a korrupciós vádakat.

Az EP-ben a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságban is téma volt Magyarország. Itt is készül egy jelentés, amelyben többek között az olvasható, hogy Magyarországon a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos politikák tere szűkül, megemlítik a roma nők hátrányos megkülönböztetését az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésükben, és felszólítják a magyar kormányt, hogy minél hamarabb ratifikálja az isztambuli egyezményt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezek a jelentéseket összegezni fogják az állampolgári jogi szakbizottságban, és ennek alapján dönt majd az Európai Parlament, javasolják-e a tagállamoknak, hogy indítsák el Magyarországgal szemben azt az eljárást, melynek végén a szavazati jogot is felfüggeszthetik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.28.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.