Korrupcióvadászat: eljárás indult Románia erős embere ellen

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs (Kolozsvár)

2017. november 13., hétfő 13:18, frissítve: hétfő 17:10

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn szervezett bűnözői csoport létrehozásával, európai uniós források illetéktelen lehívásával és hivatali visszaéléssel gyanúsította Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetőjét.

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragneát délelőtt kihallgatták a nyomozóhatóság munkatársai, majd szabadon távozhatott a DNA székházából, ahol alakulata vezető politikusainak és híveinek mintegy félszáz fős csoportja – élen Paul Stanescu szenátorral, miniszterelnök-helyettessel – tüntetett a hatóság ellen, kifejezve szolidaritását a pártelnökkel.

Az ügyészség tájékoztatása szerint Románia erős embere még 2001-ben, a déli Teleorman megye közgyűlésének elnökeként hozott létre szervezett gazdasági-politikai bűnözői csoportot állami pénzek és uniós források eltérítése érdekében. Az ügyben egyébként a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) 2016 szeptemberében kibocsátott feljelentése alapján indítottak eljárást a román hatóságok, felmerült ugyanis a gyanú, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat Teleorman megyei utak felújítására. Dragneához hasonlóan bűnvádi eljárás folyik további nyolc személy, köztük a Tel Drum kereskedelmi társaság vezetői, valamint a Teleorman megyei önkormányzat több funkcionáriusa ellen. A román sajtóban már korábban megjelentek cikkek arról, hogy az útkarbantartó vállalkozás mögött tulajdonképpen a szociáldemokrata politikus áll. Az ügyészség szerint a Tel Drum köré épült bűnbanda több tízmillió euróval megkárosította Románia és az EU költségvetését, Liviu Dragnea pedig több mint félmillió eurót kapott, és más anyagi javakhoz is hozzájutott adomány formájában a cégtől.

A mostani immár a harmadik bűnvádi eljárás a román szociáldemokraták vezére ellen, miután tavaly két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalás miatt az államfő leváltását célzó, 2012-es népszavazással kapcsolatos perben, egy másik ügyben pedig azzal vádolják, hogy okirat-hamisításra bujtogatta munkatársait. Dragnea éppen büntetett előélete miatt nem tölthette be a hőn áhított miniszterelnöki tisztséget a tavaly decemberi parlamenti választás után.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.