Korrupcióvadászat: eljárás indult Románia erős embere ellen

(Kolozsvár)

2017. november 13., hétfő 13:18, frissítve: hétfő 17:10

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn szervezett bűnözői csoport létrehozásával, európai uniós források illetéktelen lehívásával és hivatali visszaéléssel gyanúsította Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetőjét.

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragneát délelőtt kihallgatták a nyomozóhatóság munkatársai, majd szabadon távozhatott a DNA székházából, ahol alakulata vezető politikusainak és híveinek mintegy félszáz fős csoportja – élen Paul Stanescu szenátorral, miniszterelnök-helyettessel – tüntetett a hatóság ellen, kifejezve szolidaritását a pártelnökkel.

Az ügyészség tájékoztatása szerint Románia erős embere még 2001-ben, a déli Teleorman megye közgyűlésének elnökeként hozott létre szervezett gazdasági-politikai bűnözői csoportot állami pénzek és uniós források eltérítése érdekében. Az ügyben egyébként a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) 2016 szeptemberében kibocsátott feljelentése alapján indítottak eljárást a román hatóságok, felmerült ugyanis a gyanú, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat Teleorman megyei utak felújítására. Dragneához hasonlóan bűnvádi eljárás folyik további nyolc személy, köztük a Tel Drum kereskedelmi társaság vezetői, valamint a Teleorman megyei önkormányzat több funkcionáriusa ellen. A román sajtóban már korábban megjelentek cikkek arról, hogy az útkarbantartó vállalkozás mögött tulajdonképpen a szociáldemokrata politikus áll. Az ügyészség szerint a Tel Drum köré épült bűnbanda több tízmillió euróval megkárosította Románia és az EU költségvetését, Liviu Dragnea pedig több mint félmillió eurót kapott, és más anyagi javakhoz is hozzájutott adomány formájában a cégtől.

A mostani immár a harmadik bűnvádi eljárás a román szociáldemokraták vezére ellen, miután tavaly két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalás miatt az államfő leváltását célzó, 2012-es népszavazással kapcsolatos perben, egy másik ügyben pedig azzal vádolják, hogy okirat-hamisításra bujtogatta munkatársait. Dragnea éppen büntetett előélete miatt nem tölthette be a hőn áhított miniszterelnöki tisztséget a tavaly decemberi parlamenti választás után.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.