Kozák egységeket hoznának létre

tt

2012. augusztus 6., hétfő 20:55

Kizárólag kozákokból álló dandárok megalakítását jelentette be hétfőn Moszkvában az orosz vezérkari főnök.

„Kozák egységeket alakítunk. Minden katonai körzetben lesz legalább egy belőlük, bár nem lesz saját egyenruhájuk” – mondta az Izvesztyija című lap szerint Nyikolaj Makarov hadseregtábornok. Előzőleg országos vita robbant ki arról, hogy szükség van-e ennek a nacionalista szektornak a mozgósítására az orosz kaukázusi térségből kiinduló belső vándorlás feltartóztatására.

Személyes tartalékok lesznek

Ha létrejönnek ezek a dandárok, a szovjet korszakban elvesztett befolyásuk visszaszerzésére törekvő kozákok lehetnek az orosz fegyveres erők fő újoncozási forrásai – véli a lap, és emlékeztet rá, hogy sok fiatal vonakodik letölteni a katonai szolgálatot, ellenben a kozákok létszáma a hadseregben jelentősen növekedett az utóbbi években. „A jövőben a kozákok a legfelső főparancsnok személyes tartalékának alapját fogják képezni” – mondta Makarov. A szakértők szerint a kozákokat az országhatárok védelmére lehetne küldeni, főként az orosz Távol-Keletre és az instabil Kaukázusba, akárcsak a cári időkben.

Etnikai gyűlöletet szítanának?

A Krasznodari terület kormányzója a múlt héten nagy vitát váltott ki azzal a bejelentésével, hogy kozák rendőri alakulatot hoznak létre szeptember elsejével a bevándorlás feltartóztatására. Alekszandr Tkacsov egy ezerfős egységről beszélt.
A parlamentben az ellenzék követelte a kormányzó szavainak kivizsgálását, mert szerintük alkalmasak etnikai gyűlölet keltésére, már csak azért is, mert az Észak-Kaukázus lakói orosz állampolgárok, tehát nem bevándorlók.

Putyin a kozákok mellett

A kozák alakulatokat az 1917-es októberi bolsevik forradalom után felszámolták, és a birodalom határait évszázadokon át védő kozákokat brutálisan elnyomták. Vlagyimir Putyin első elnöksége alatt viszont már a Kreml támogatását élvezték. Emberi jogi aktivisták azzal vádolják a kozákokat, hogy zaklatják az etnikai kisebbségeket a dél-orosz térségben, és erőszakkal elüldözik őket mindenféle felhatalmazás nélkül.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.