Közeleg a kormányváltás, súlyos bukta előtt a jobboldal

Kovács András

2012. május 6., vasárnap 06:40, frissítve: vasárnap 16:16

Folytatódhat a baloldal előretörése a kétnapos olaszországi helyhatósági választáson, ahol több mint nyolcmillióan élhetnek a választójogukkal. Az ellenzék helyzetét javítja az általános kiábrándultság, az egyre jelentősebb munkanélküliség, valamint a jobboldal szétesése. Egyre biztosabbnak tűnik a 2013-as kormányváltás.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök tavaly novemberi bukása óta először nyilváníthatják ki a választók a véleményüket a Mario Monti vezette szakértői kabinet munkájáról. A vasárnapi és hétfői helyhatósági választások várhatóan növekvő kiábrándultságot fognak jelezni, mivel a Monti által bevezetett intézkedések egyáltalán nem nyerték el az olasz társadalom tetszését. A mostani megmérettetés az utolsó erőfelmérő lesz a jövő évi parlamenti választások előtt.

Több mint nyolcmillió választó – a teljes népesség 13 százaléka – járulhat az urnákhoz, mintegy 800 településen, köztük Veronában és Palermóban. Vélhetően meg fogják büntetni a Monti kormánya mögött álló pártokat, aminek egyik eleme az alacsony részvétel lehet. Felmérések szerint a választók 48 százaléka biztosan nem fog az urnákhoz járulni. A helyhatóságok összetétele természetesen semmilyen mértékben nem fogja korlátozni a kormány további működését.

Előretörtek a populisták

A kiábrándultság vezetett el ahhoz, hogy többek között egy Beppe Grillo nevű, párton kívüli komikus is ringbe száll a választásokon, ami komoly figyelmeztetés a jelenlegi politikai elit számára. „Kétségtelen, hogy nagy a bizalmatlanság a politikusokkal szemben” – mondta Franco Frattini egykori külügyminiszter, a jobbközép Szabadság Népe (PDL) kormánypárt egyik prominense. Ez a jelenség utat nyit a populista tendenciák előtt, de ez egész európai jelenség – tette hozzá.

A nagy pártok az utóbbi időben nem tettek sokat azért, hogy népszerűségüket visszaszerezzék. A PDL mostanáig nem heverte ki a Berlusconi által elkövetett hibákat, az Umberto Bossi vezette Északi Ligáról pedig kiderült, hogy több esetben az adófizetők pénzét költötte luxusautókra, nyaralásokra. A balközép Demokrata Párt (PD) egyik szövetségesének volt pártpénztárnoka szintén pénzügyi botrányba keveredett.

Jó esélye van a baloldalnak

Az Északi Liga és a PDL egyelőre külön utat követ, és egymás rovására próbálják erősíteni a táborukat. A felmérések szerint a PD hónapok óta a legnépszerűbb párt, azonban amíg a balközép nem képes egységesen indulni az országos választásokon, addig nincsen sok esélye. Az ellenzék kilátásait javítja, hogy Olaszország recesszióba süllyedt, a fiatalok harmada munkanélküli, és a fogyasztói bizalom 1996 óta nem volt ilyen alacsony, míg Monti népszerűsége az adók emelkedésével párhuzamosan zuhan a mélybe.

Érdemes arra is emlékeztetni, hogy a tavaly nyári önkormányzati választási bukást követően kezdett meredek zuhanásba Berlusconi megítélése. Akkor a jobbközép kormánypárt Milánóban, Torinóban, Bolognában és Cagliariban szenvedett vereséget, a balközép totális győzelmet aratott. A kudarcot csak tetézte a júniusban tartott népszavazás, amelyen a kormány több kezdeményezését 95 százalékos arányban utasították el, valamint elhárult az akadálya annak, hogy a miniszterelnök a korábbi ügyei miatt megjelenjen a bíróságon.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.