Közép-Európában vásárolt fegyvereket küldhetett Szíriába az USA

MTI

2017. szeptember 14., csütörtök 12:01, frissítve: hétfő 07:36

Cseh újságírók szerint az amerikai védelmi minisztérium durván megsértette a fegyvereladási szerződést. A prágai külügyi tárca azonnal bírálta a jelentést.

Az Egyesült Államok tavaly a szíriai ellenzéknek küldte a közép- és kelet-európai volt szocialista országokban korábban vásárolt régebbi fegyvereket, pedig korábban arról biztosította őket, hogy az amerikai hadsereg fogja őket használni – állítja a cseh tényfeltáró újságírói központ (CCIZ), amely legújabb jelentését csütörtökön a honlapján hozta nyilvánosságra.

A CCIZ kutatásainak eredménye szerint az amerikaiak mintegy 500 millió dollár értékben vásároltak a volt szocialista országokban régebbi fegyvereket – egyebek között AK-47-es gépkarabélyokat, aknavetőket, gránátvetőket –, amelyeket azután Szíriába küldtek az Iszlám Állam terrorszervezet és a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló ellenzéknek. A dokumentum tizenegy országot nevez meg, ahonnan a régebbi fegyverek származnak, Magyarország nem szerepel a névsorban.

Csehország együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni harcban, melynek keretében „hadianyagot” is szállít, amelynek felhasználója az amerikai hadsereg – reagált a jelentésre a cseh külügy. A minisztérium szerint Prága szigorúan betartja a fegyverkereskedésre vonatkozó előírásokat és szabályokat. „Tudatában vagyunk annak, hogy ezeket a fegyvereket az Egyesült Államok által koordinált külföldi katonai akciókban is felhasználhatják” – szögezte le a cseh külügyi tárca.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.