Közép-Európában vásárolt fegyvereket küldhetett Szíriába az USA

MTI

2017. szeptember 14., csütörtök 12:01, frissítve: hétfő 07:36

Cseh újságírók szerint az amerikai védelmi minisztérium durván megsértette a fegyvereladási szerződést. A prágai külügyi tárca azonnal bírálta a jelentést.

Az Egyesült Államok tavaly a szíriai ellenzéknek küldte a közép- és kelet-európai volt szocialista országokban korábban vásárolt régebbi fegyvereket, pedig korábban arról biztosította őket, hogy az amerikai hadsereg fogja őket használni – állítja a cseh tényfeltáró újságírói központ (CCIZ), amely legújabb jelentését csütörtökön a honlapján hozta nyilvánosságra.

A CCIZ kutatásainak eredménye szerint az amerikaiak mintegy 500 millió dollár értékben vásároltak a volt szocialista országokban régebbi fegyvereket – egyebek között AK-47-es gépkarabélyokat, aknavetőket, gránátvetőket –, amelyeket azután Szíriába küldtek az Iszlám Állam terrorszervezet és a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló ellenzéknek. A dokumentum tizenegy országot nevez meg, ahonnan a régebbi fegyverek származnak, Magyarország nem szerepel a névsorban.

Csehország együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni harcban, melynek keretében „hadianyagot” is szállít, amelynek felhasználója az amerikai hadsereg – reagált a jelentésre a cseh külügy. A minisztérium szerint Prága szigorúan betartja a fegyverkereskedésre vonatkozó előírásokat és szabályokat. „Tudatában vagyunk annak, hogy ezeket a fegyvereket az Egyesült Államok által koordinált külföldi katonai akciókban is felhasználhatják” – szögezte le a cseh külügyi tárca.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.