Közös terven dolgozik az ellenzék és a dezertőrök hadserege

PR

2012. január 13., péntek 18:16

A Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni akcióik összehangolásáról tárgyaltak a szíriai ellenzék és a dezertőr katonákból szerveződő új hadsereg vezetői – derült ki egy pénteki közleményből. Szíria városaiban közben tízezrek tüntettek ismét, ezúttal a Szíriai Szabad Hadsereg támogatásának jelszavával.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Arab Liga egyelőre nem küld több megfigyelőt Szíriába. A liga azt várja, hogy nyugodttá váljon a helyzet, miután Latakia térségében támadás érte a szervezet megfigyelőit, akik közül hárman – két kuvaiti és egy egyesült arab emírségekbeli – könnyebben megsebesültek – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Burhan Galjún, az ellenzéki többséget tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) vezetője és Rijád al-Aszaad ezredes, a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) parancsnoka csütörtökön találkozott egymással – áll az SZNT közleményében, amely nem említi a találkozó színhelyét. Korábbi információk szerint Aszaad ezredes Törökországból szervezi az új hadsereg műveleteit.

„A felek megállapodtak arról, hogy részletes tervet dolgoznak ki az SZSZH alegységeinek és dandárjainak átszervezésére annak érdekében, hogy az újonnan átálló katonák rangjuknak megfelelően tagozódhassanak be az ellenzéki haderőbe” – áll egyebek közt abban a nyilatkozatban, amely a francia hírügynökség ciprusi irodájához eljutott.

Az SZNT emellett „összekötő hivatalt akar létrehozni, hogy közvetlenül és folyamatosan kapcsolatot tarthasson az SZSZH-val”, illetve a külföldi emigrációban élő ellenzékkel, s hogy informálhassa a Szíriai Szabad Hadsereget a hazai és a nemzetközi helyzet alakulásáról. A dezertőrökből alakult új fegyveres erőhöz saját állítása szerint mintegy 40 ezer katona állt át az Aszad-rezsim elleni tiltakozó megmozdulások március közepi kezdete óta, s alakulatai számos műveletet hajtottak már végre a kormányzat reguláris hadserege ellen.

20 ezren követelték a rendszer megdöntését

A közel-keleti országban hétről hétre ismétlődő pénteki tüntetéseket ezúttal a Szíriai Szabad Hadsereg támogatásának jegyében szervezték meg – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A londoni központú szervezet közlése szerint az északnyugati Idlib kormányzóság Aríha városában közel 20 ezren követelték a rendszer megdöntését, a térség török határhoz közeli másik városából, Kafr-Nubolból pedig egy tüntető lelövéséről adott hírt a szervezet.

A Damaszkusz közeli Dúmában, ahol 15 ezren tüntettek pénteken a város nagymecsetje előtt, „reggel összecsapásokra került sor biztonsági emberek és dezertőrök között” – írta az OSDH. A város asz-Szindiane negyedében a biztonsági erők házkutatásokat is tartottak. A pénteki nagy ima után több mint ötezren tüntettek Palmírában, amely Homsz városának, az Aszad-rezsim elleni tiltakozások kiindulópontjának térségében található. Magában a fővárostól 160 kilométerre északra fekvő Homszban több robbanás történt, amelyeket lövöldözés követett.

A biztonsági erők a keleti Deir ez-Zór két városrészében és a déli Deraa kormányzóságbeli Dzsászemben szintén tüzet nyitottak a tiltakozókra, csakúgy mint néhány Damaszkusz környéki településen – derült ki az OSDH, illetve a tüntetéseket otthon összefogó helyi koordinációs bizottságok közléseiből.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.