Közös vacsora, mosolygás – évtizedes szünet után ül egy asztalhoz a két Korea

2018. március 6., kedd 13:07, frissítve: kedd 14:13

Csúcstalálkozót tart április végén a két Korea a határon fekvő Panmindzsonban – ezt a szöuli államfői hivatal jelentette be, miután Mun Dzsein elnök küldöttsége visszatért kétnapos phenjani útjáról. A delegációt hétfőn Kim Dzsongun észak-koreai vezető is fogadta, együtt vacsoráztak, a kiadott képek tanúsága szerint a hangulat már-már barátságos volt.

Csung Ejjong, a küldöttség vezetője kedden ráadásul úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea nem tartja szükségesnek nukleáris fegyverzete megtartását, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és a rezsim biztonsága garantált. Csung elmondása szerint Phenjan Washingtonnal is hajlandó tárgyalni a nukleáris leszerelésről és a kapcsolatok normalizálásáról.

Ez hatalmas előrelépésnek látszik azután, hogy sokáig kizártnak tűnt, hogy Phenjan lemondjon atomprogramjáról, igaz, a mostani bejelentéssel is vigyázni kell, hiszen a jelenlegi helyzetben igencsak nehezen elképzelhető, hogy Észak-Korea „ne érezze magát fenyegetve”.

Az persze még kérdéses, hogy összejön-e a várva várt amerikai–észak-koreai kapcsolatfelvétel is, mindenesetre annyit tudni lehet, hogy a déli küldöttség két tagja hamarosan az Egyesült Államokba utazik, ahol beszámol a phenjani látogatásról. Ha Washington kötélnek áll, az hatalmas siker lenne a közvetítői szerepet felvállaló szöuli diplomácia számára. Az amerikaiak támogatása nélkül ugyanis, hiába az áprilisi csúcstalálkozó, viszonylag kevés területen érhetnének el haladást.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A mostani bejelentés súlyát az mutatja meg igazán, hogy több mint egy évtizede nem volt már legfelső szintű tanácskozás Dél-Korea és Észak-Korea között. Az évtizedes ellenségeskedést, amelyet Phenjan nukleáris fegyverprogramja, illetve az erre válaszul kiszabott nemzetközi szankciók okoztak, az év elején sikerült némileg megtörni: Kim Dzsongun békülékeny újévi beszédére válaszul Mun Dzsein meghívta az északiakat, hogy vegyenek részt a phjongcshangi olimpián.

A játékok alatt az északiak mindent bevetettek, hogy diplomáciai áttörést érjenek el, Kim saját húgát küldte el a megnyitóra, aki miközben mosolyogva fogott kezet a déli elnökkel, tudomást sem vett a tőle egy méterre ülő amerikai alelnökről.

Mike Pence-nek nem esett nehezére viszonozni az idegenkedést, hiszen – mint később kiderült – az északi küldöttség bolondot csinálva az amerikaiakból az utolsó pillanatban mondott le egy titokban leszervezett találkozót.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.