Küszöbön az Észak-Korea elleni háború?

BL

2013. március 6., szerda 09:24, frissítve: szerda 11:30

A dél-koreai hadsereg bejelentette szerdán, hogy teljesen felkészült a válaszcsapásra abban az esetben, ha Észak megtámadja az országot.

Ennek előzménye, hogy Phenjan azzal fenyegetőzött az előző nap: figyelmen kívül hagyja az 1953-ban kötött fegyverszünetet, ha Dél és az Egyesült Államok folytatja két hónaposra tervezett, éves hadgyakorlatát.

„Ha Észak-Korea nem hagy fel a provokációkkal, s veszélybe sodorja a dél-koreaiak életét és biztonságát, azt hadseregünk erőteljesen és keményen megtorolja (Észak) parancsnokságával és az őt kiszolgáló erőkkel szemben” – hangsúlyozta a hadsereg nyilatkozata, amelyet egy sajtóértekezleten olvasott fel Kim Jong Hjun vezérőrnagy. Kim, a vezérkar egyik vezető beosztású tábornoka egyértelműen leszögezte, hogy hadseregük „minden ehhez szükséges előkészületet megtett”.

A dél-koreai vezérkar tábornoka leszögezte: „Észak megkapta az értesítést, hogy a dél-koreai–amerikai gyakorlat védelmi természetű”. Egyúttal bejelentette: Szöul harckészültségbe helyezte parancsnokait és antiterrorista erőit, hogy azonnal reagálni tudjanak egy kiprovokálatlan támadásra.

Dél-koreai katonai vezetők szerint Észak-Korea közben tengeralattjáró-manőverekbe kezdett, és felkészült egy országos hadgyakorlatra, amelyet a dél-koreai–amerikai gyakorlat jövő hétfőn kezdődő, második szakaszával párhuzamosan indítanának el.

Vége a fegyverszünetnek?

A kínai média vezető helyen, tényként számol be szerdán arról, hogy Észak-Korea a jövő hétfőtől – az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra hivatkozással – felmondta a Déllel 1953-ban kötött fegyverszüneti egyezményt. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) legfelső katonai parancsnokságának idézett közleménye azt is tartalmazza, hogy az ország küldöttsége – ugyancsak hétfőtől – nem vesz részt a dél-koreai féllel folytatott rendszeres egyeztető megbeszéléseken a demilitarizált övezetben lévő Panmindzsonban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Észak-koreai rakéták
Észak-koreai rakéták
Fotó: Europress/AFP

A KNDK hadserege további, komolyabb ellenlépések megtételét tervezi – tette hozzá a hadsereg szóvivője.

Észak-Korea fél a nagy fegyverektől

Jelentések szerint a védelmi készültséget fokozó első, kéthetes hadgyakorlaton tízezer dél-koreai és 3500 amerikai katona vesz részt. A szokásosnál határozottabb fellépést Phenjan részéről minden bizonnyal az indokolja, hogy az amerikai–dél-koreai hadgyakorlaton több és nagyobb erejű fegyvert készülnek bevetni – véli a China Daily című angol nyelvű napilapban Si Jüen-hua, a sanghaji Fudan egyetem koreai kutatások központjának igazgatója. Szerinte az észak-koreai vezetés célja, hogy Washingtont a tárgyalóasztalhoz kényszerítse.

„A katonai fenyegetés és a nemzetközi szankciók Washington két kedvenc eszköze a KNDK-val szemben” – jegyezte meg Si Jung-ming, a kínai nemzetközi kapcsolatok intézetének egyik szakértője, de hozzátette, hogy az egyre gyakoribbá váló hadgyakorlatok növelik Phenjan veszélyérzetét, és ez a nukleáris fejlesztések folytatására készteti. Az ő álláspontja szerint a párbeszéd esélyei szertefoszlóban vannak.

Kína egyetért abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltakoznia és lépnie kell a legutóbbi – február 12-én végrehajtott – észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt. A külügyminisztérium szóvivője viszont hangsúlyozta kedden, hogy a BT határozatának „körültekintőnek és mérsékeltnek” kell lennie, elkerülendő a helyzet rosszabbodását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.