Kuvaitiak a szíriai lázadók oldalán?

MD

2012. június 11., hétfő 16:58, frissítve: kedd 10:26

A szíriai kormányerők tüzérsége hétfőn is támadta a felkelők bástyáit, és közvetlen összecsapások is voltak katonák és lázadók között – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), 14 ember haláláról számolva be. Közben a Szabad Szíriai Hadsereg főparancsnoka tagadta, hogy kuvaitiak harcolnak a szíriai lázadók oldalán.

A szíriai hadsereg helikopterek támogatásával lőtte a középső Homsz tartománybeli Rasztánt, amelyet hónapok óta próbál visszafoglalni a lázadóktól. Az ugyancsak homszi Kuszeirben a felkelők intéztek támadást egy katonai úttorlasz ellen, aminek következtében több katona meghalt vagy megsérült.

A keleti Deir-ez-Zór tartomány al-Asara települését is lőtték a kormányerők, a tüzérségi támadásban két civil és egy dezertőr halt meg, majd katonák és lázadók összecsapásaiban hat katona esett el – közölte a jogvédő központ. Az északnyugati Idlíb városban egy civil és a biztonsági erők négy tagja – köztük egy tiszt – vesztette életét egy járőr elleni robbantásos támadásban.

Vasárnap összesen 63 halottjuk volt a harcoknak és erőszakcselekményeknek: 38 civil, 19 katona és 6 lázadó – tette hozzá az OSDH. Az utóbbi napokban hevesebbé váltak a harcok az ország több városában, és a – főként dezertőr katonákból álló – Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) egyre súlyosabb veszteségeket okoz Bassár el-Aszad elnök kormányerőinek.

Idegen katonák a lázadók oldalán

Rijád el-Aszaad ezredes, az SZSZH főparancsnoka egy kuvaiti lap hétfői számában közölt nyilatkozatában tagadta, hogy kuvaitiak harcolnának a szíriai lázadók oldalán. „Nincsenek nem szíriai tagjai az SZSZH-nak, kizárólag szíriai katonákból és tisztekből áll, akik a forradalom védelméért küzdenek” – mondta az al-Vatan című újságnak, így válaszolva az al-Kabasz című lap előző napi hírére, miszerint kuvaitiak tucatjai jutottak be a török–szíriai határon át, hogy az SZSZH oldalán harcoljanak.

A lázadóparancsnok szerint a damaszkuszi rezsim azért terjeszt ilyen híreket, hogy elhitesse: vannak dzsihadisták, al-Kaida-tagok, aktív fegyveres csoportok Szíriában, ami rossz fényt vet a forradalomra. Az al-Kabasz cikke szerint szaúdi, algériai és pakisztáni harcosok is vannak Szíriában. Aszaad erre azt mondta, hogy az SZSZH-nak nincs szüksége külföldi harcosok segítségére, csak fegyverekre és pénzügyi támogatásra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.