Lajcák: Nem hagyjuk magunkat provokálni

TK

2012. május 2., szerda 18:22

Miroslav Lajcák szlovák miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter nem számol azzal, hogy a jövőben problémák lesznek a szlovák–magyar kapcsolatokban, s ha fel is merülnek gondok, azokat a felek diplomáciai úton, zárt ajtók mögött kívánják megoldani.

A karrierdiplomata, aki Robert Fico első kormányában is irányította egy ideig a szlovák külügyeket, minderről abban az interjúban beszélt, amelyet a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap közölt szerdán.

„Nem számolok azzal, hogy problémákat kell majd megoldanom. A helyzet más, Európában megváltoztak a körülmények. Országainknak a gazdasági túlélés problémáit kell megoldaniuk, s polgárainknak nem érdekük, hogy bármiféle feszültség legyen Szlovákia és Magyarország között. Mindkét ország tagja az EU-nak és a NATO-nak, s Brüsszelből mindezt látni lehet” – jelentette ki Lajcák.

Hozzátette: „Nem akarom azt mondani, hogy minden rendben lesz, de a szlovák–magyar viszony médiaképe lényegesen rosszabb, mint a valóság. Az ellentéteket diplomáciai úton, zárt ajtók mögött fogjuk megoldani. Nem hagyjuk magunkat provokálni, s nem üzengetünk a sajtó útján.”

A miniszter szerint két érzékeny téma van ma terítéken: az egyik az állampolgársági törvény, a másik pedig az 1995-ös szlovák–magyar politikai keretszerződés teljesítésének hiányosságai. „A kormányfők egyetértettek abban, hogy erre vannak a külügyminisztereik. Nekünk nem felel meg a nyilvános vádaskodás és a botránykeltés, és nem hiszem, hogy a magyar félnek megfelelne” – jegyezte meg Lajcák.

A szlovák és a magyar miniszterelnök a múlt héten egy gazdasági-politikai fórum alkalmával tárgyalt egymással Varsóban.

A szlovák külügyminiszter alaptalannak minősítette azt a kérdést, hogy Pozsonyból nézve is olyan veszélyes-e Orbán Viktor, mint ahogy az néha Brüsszelből látszik. „Ilyen kérdést mi egyáltalán nem teszünk fel, mert a mi szempontunkból alaptalan. Orbán Viktornak Magyarországon demokratikus legitimitása van, a kormány elnöke, s ily módon a mi partnerünk. Mi semmi mással nem foglalkozunk” – mutatott rá Lajcák.

Az interjúban a pozsonyi diplomácia vezetője megerősítette: Robert Fico kormánya Európa-párti politikát fog folytatni. A mostani Fico-kormány ráadásul megszabadult attól a tehertől, amelyet a nacionalisták, a Szlovák Nemzeti Párt részvétele okozott az első kormányzás idején. A miniszter szerint Brüsszel ma kedveli Ficót, mert nincsenek vele gondjai.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.