Legalább a gyerekeket engedjék kimenteni

WA

2012. június 18., hétfő 09:53, frissítve: hétfő 12:37

Az ENSZ szíriai megfigyelőcsoportjának vezetője nyomatékosan követelte a harcoló felektől – a szíriai kormányerőktől és a felkelőktől –, hogy tegyék lehetővé a nők, a gyerekek és az idősek kimenekítését az ostromlott Homsz városából.
Ismert, a szíriai hadsereg vasárnap ismét tüzérséggel lőtte a lázadók erősségének számító Homsz városát, vasárnap négyen meghaltak.

Mint azt korábban megírtuk, a szíriai ellenzék fő ernyőszervezete, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) azt követelte pénteken, hogy az ENSZ-megfigyelők vagy szerezzenek érvényt az egyelőre csak papíron létező tűzszünetnek, vagy távozzanak az országból.

Eközben a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerepvállalását sürgeti Szíriával kapcsolatban Svájc.

Robert Mood vezérőrnagy elmondta, az elmúlt hetekben kudarcot vallottak az ENSZ azon erőfeszítései, hogy evakuálják a civileket és a sebesülteket a közép-szíriai Homszból.

A misszió (UNSMIS) vezetője a hét végén bejelentette: a fokozódó erőszak miatt a megfigyelők felfüggesztik tevékenységüket, egyelőre nem járőröznek, újabb utasításig állomáshelyükön maradnak. Robert Mood a megelőző tíz nap harcainak hevességére és az ezek miatti veszélyre hivatkozott. Mint közleményében írta, amíg tevékenységük szünetel, korlátozott lesz a kapcsolatuk a harcoló felekkel.

Fotó: Reuters


„Emberiesség elleni bűnt követ el a kormány”

Emberiesség elleni bűnökkel vádolta meg a szíriai kormányt az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay. „A szíriai kormánynak azonnal abba kellene hagynia a nehézfegyverek bevetését és a lakott területek lövetését, mert ezzel emberiesség elleni bűnt követ el” – mondta az indiai politikus az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 20. ülésszakának megnyitóján Genfben. A főbiztos egyidejűleg felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent, hogy megbüntessék a Szíriában elkövetett bűnök felelőseit, azokat is, akik megtámadták az ENSZ fegyvertelen, kéksisakos megfigyelőit. Arra kérte a nemzetközi közösség tagjait, hogy emelkedjenek felül nézetkülönbségeiken, hogy véget vessenek az erőszaknak és az emberi jogok lábbal tiprásának Szíriában.

Újra ágyúznak Homszban A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a kormányerők hétfőn újra ágyúzni kezdték Homsz városát, az ellenzéki megmozdulások egyik központját. Az ellenzék legjelentősebb ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Tanács a hét végén arról számolt be, hogy a város ellen 30 000 katona és kormánypárti milicista sorakozott fel, és fölszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, követelje Damaszkusztól az erőszak beszüntetését.

Fotó: Reuters


Egyes becslések szerint több mint 13 ezren haltak már meg Szíriában a 15 hónapja tartó konfliktusban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.