Legalább negyvenen haltak meg Kongóban etnikai összecsapások miatt

MTI

2018. március 13., kedd 18:48, frissítve: kedd 20:47

Legalább negyven embert öltek meg az elmúlt két napban a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén a marhatenyésztésből élő hema és a földművelő lendu törzsek közötti erőszakcselekményekben – közölte egy helyi vezető kedden. A lendu többségű milícia szította összecsapásokban december óta több tucatnyian haltak meg. A két törzs közötti feszültség azóta lappang, amióta az 1999 és 2007 közötti konfliktusban ezrek haltak meg.

Helyi vezetők és aktivisták igyekeztek felderíteni a legutóbbi erőszakhullám okát, amelyet feltehetően a föld birtoklása miatti viszálykodás és a viták eldöntésére alkalmas helyi hatóságok hiánya váltott ki.

Jean Bosco Lalu, egy helyi civil szervezet vezetője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt két nap erőszakos cselekményeit szemmel láthatólag a korábbi gyilkosságokra megtorlásul követték el. A két héttel korábbi nagyobb összecsapásokban legalább ennyi ember halt meg.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2016 vége óta fokozódott az erőszak, amikor mandátuma lejártával Joseph Kabila elnök nem volt hajlandó távozni a hatalomból, megkérdőjelezve ezzel az állam legitimitását.

Az Ituri tartományban zajlott korábbi konfliktusban részt vevő három hadurat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítottak, kettőt közülük a bíróság bűnösnek talált. Egy további hadúr pere jelenleg folyik, háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények miatt vonják felelősségre.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.