Legalább negyvenen haltak meg Kongóban etnikai összecsapások miatt

MTI

2018. március 13., kedd 18:48, frissítve: kedd 20:47

Legalább negyven embert öltek meg az elmúlt két napban a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén a marhatenyésztésből élő hema és a földművelő lendu törzsek közötti erőszakcselekményekben – közölte egy helyi vezető kedden. A lendu többségű milícia szította összecsapásokban december óta több tucatnyian haltak meg. A két törzs közötti feszültség azóta lappang, amióta az 1999 és 2007 közötti konfliktusban ezrek haltak meg.

Helyi vezetők és aktivisták igyekeztek felderíteni a legutóbbi erőszakhullám okát, amelyet feltehetően a föld birtoklása miatti viszálykodás és a viták eldöntésére alkalmas helyi hatóságok hiánya váltott ki.

Jean Bosco Lalu, egy helyi civil szervezet vezetője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt két nap erőszakos cselekményeit szemmel láthatólag a korábbi gyilkosságokra megtorlásul követték el. A két héttel korábbi nagyobb összecsapásokban legalább ennyi ember halt meg.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2016 vége óta fokozódott az erőszak, amikor mandátuma lejártával Joseph Kabila elnök nem volt hajlandó távozni a hatalomból, megkérdőjelezve ezzel az állam legitimitását.

Az Ituri tartományban zajlott korábbi konfliktusban részt vevő három hadurat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítottak, kettőt közülük a bíróság bűnösnek talált. Egy további hadúr pere jelenleg folyik, háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények miatt vonják felelősségre.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.