Legendás nehézbombázókat vetne be az Egyesült Államok?

MTI

2016. március 5., szombat 22:31, frissítve: vasárnap 10:48

Az amerikai légierő egyik minapi konferenciáján két tábornok is arról beszélt, hogy tavasztól B–52-es nehézbombázókat vetnek be az Iszlám Állam ellen Szíria és Irak területén. A Fehér Ház és a Pentagon még nem erősítette meg a terveket.

Az információt a konferenciáról beszámoló Air Force Times című hetilap közli, amely az amerikai légierő aktív és nyugállományú tagjainak magazinja. A cikk szerint Hawk Carlisle tábornok, a harci gépek főparancsnokságának vezetője és Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka arról beszélt: mindketten azon dolgoznak, hogy „visszahozzák a B–52-eseket”.

A konferencián azonban nem hangzott el sem az, hogy hány B–52-est vetnének be áprilistól, sem pedig az, hogy hány fős katonai személyzetet rendelnek hozzájuk.

A B–52-esek hadászati, azaz nagy hatótávolságú és nagy bombateher eljuttatására alkalmas bombázók, amelyek a hidegháború idején az amerikai atomarzenál fontos elemét jelentették. Képesek nehézbombák, cirkálórakéták hordozására is. Először 1954-ben vetettek be B–52-es bombázót, s azóta is rendszeresen repülnek például hadgyakorlatokon. Januárban, amikor Észak-Korea feltételezhetően hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, az amerikai légierő egy B–52-est küldött a dél-koreai légtérbe, ahol csatlakoztak hozzá dél-koreai F–15-ös és amerikai F–16-os harci gépek is. A B–52-s azután a Guam szigeten lévő Andersen légibázisra tért vissza.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.