Legfeljebb kilencen indulhatnak a januári államfőválasztáson Csehországban

MTI

2017. november 10., péntek 16:51, frissítve: péntek 17:13

Várhatóan kilenc jelöltre lehet majd szavazni a januári csehországi elnökválasztáson. A bejelentkezett húsz pályázó közül ugyanis tizenegyen nem teljesítik az induláshoz szükséges törvényes feltételeket – közölte Klára Peknicová, a cseh belügyminisztérium szóvivője Prágában.

A hatályos törvények szerint az államfői posztért az indulhat, aki megszerezte legalább 50 ezer állampolgár támogató aláírását vagy legalább 20 parlamenti képviselő vagy 10 szenátor támogatói aláírását.

A jelölések leadásának hivatalos határideje kedden délután lejárt. A tárca 18 jelölési kérelmet kapott, míg ketten postán küldték el jelölési igényüket, így nőtt az államfői bársonyszék iránt érdeklődők száma végül is húszra. A hatóság november 24-ig bírálja el, ki teljesíti közülük a törvény által meghatározott feltételeket, s valóban indulhat-e az elnöki bársonyszékért folyó megmérettetésben. Egy kérelmet a hivatalos határidő lejárta után postáztak, így az biztosan nem fogadható el.

„A nyilvánosan hozzáférhető adatokból első látásra kitűnik, hogy minden valószínűség szerint csak kilencen indulhatnak a választáson, a többi 11 nem teljesíti az induláshoz szükséges feltételeket” – mondta a szóvivő.

Klára Peknicová szerint az érdeklődők között két nő van, a jelentkezők életkora 41-től 74 évig terjed.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Négy érdeklődő képviselői támogatással szeretne indulni, de közülük csak három teljesítette a megkövetelt feltételeket. Egy érdeklődő jelölését csak egy parlamenti képviselő támogatta, ami nyilvánvalóan kevés. Három érdeklődő szenátori támogatással indulna. Több mint 50 ezer támogatói aláírást pedig hárman szereztek, ketten ennél kevesebb aláírással kérték jelölésük bejegyzését, ami nyilvánvalóan nem lehetséges. További nyolc személy sem politikai, sem lakossági támogatást nem mellékelt bejegyzési kérelméhez – jegyezte meg Peknicová.

A jelöltek között a legismertebbek Milos Zeman jelenlegi államfő, Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke, Miroslav Topolánek volt kormányfő, valamint Michal Horácek vállalkozó, dalszövegíró.

A cseh államfőválasztást január 12-re és 13-ra írták ki. A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felét kell megszerezni. Amennyiben ez az egyik jelöltnek sem sikerült, akkor második választási fordulóra kerül sor, amelyen az első körben két legsikeresebb jelölt indulhat el. Erre várhatóan január 26-án és 27-én kerül sor. A második fordulóban az győz, aki több szavazatot kap.

Az eddigi országos felmérések azt jelzik, hogy az első fordulóban még nem fogják megválasztani az államfőt, de a legmagasabb támogatást várhatóan Zeman kapja.

 
Zeman szerint a dzsihadistákkal nem lehet alkudozni
Europress/AFP
 

A sajtó általában úgy véli, hogy Milos Zeman mellett Jirí Drahosnak és Miroslav Topoláneknek van a legnagyobb esélye bejutni a második fordulóba, ahol kiegyenlített párharcra van kilátás.

Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg népszerű jobboldali politikussal szemben. Korábban az államfőt a parlament két kamarája választotta meg közös ülésen.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.