Legfeljebb kilencen indulhatnak a januári államfőválasztáson Csehországban

MTI

2017. november 10., péntek 16:51, frissítve: péntek 17:13

Várhatóan kilenc jelöltre lehet majd szavazni a januári csehországi elnökválasztáson. A bejelentkezett húsz pályázó közül ugyanis tizenegyen nem teljesítik az induláshoz szükséges törvényes feltételeket – közölte Klára Peknicová, a cseh belügyminisztérium szóvivője Prágában.

A hatályos törvények szerint az államfői posztért az indulhat, aki megszerezte legalább 50 ezer állampolgár támogató aláírását vagy legalább 20 parlamenti képviselő vagy 10 szenátor támogatói aláírását.

A jelölések leadásának hivatalos határideje kedden délután lejárt. A tárca 18 jelölési kérelmet kapott, míg ketten postán küldték el jelölési igényüket, így nőtt az államfői bársonyszék iránt érdeklődők száma végül is húszra. A hatóság november 24-ig bírálja el, ki teljesíti közülük a törvény által meghatározott feltételeket, s valóban indulhat-e az elnöki bársonyszékért folyó megmérettetésben. Egy kérelmet a hivatalos határidő lejárta után postáztak, így az biztosan nem fogadható el.

„A nyilvánosan hozzáférhető adatokból első látásra kitűnik, hogy minden valószínűség szerint csak kilencen indulhatnak a választáson, a többi 11 nem teljesíti az induláshoz szükséges feltételeket” – mondta a szóvivő.

Klára Peknicová szerint az érdeklődők között két nő van, a jelentkezők életkora 41-től 74 évig terjed.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Négy érdeklődő képviselői támogatással szeretne indulni, de közülük csak három teljesítette a megkövetelt feltételeket. Egy érdeklődő jelölését csak egy parlamenti képviselő támogatta, ami nyilvánvalóan kevés. Három érdeklődő szenátori támogatással indulna. Több mint 50 ezer támogatói aláírást pedig hárman szereztek, ketten ennél kevesebb aláírással kérték jelölésük bejegyzését, ami nyilvánvalóan nem lehetséges. További nyolc személy sem politikai, sem lakossági támogatást nem mellékelt bejegyzési kérelméhez – jegyezte meg Peknicová.

A jelöltek között a legismertebbek Milos Zeman jelenlegi államfő, Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke, Miroslav Topolánek volt kormányfő, valamint Michal Horácek vállalkozó, dalszövegíró.

A cseh államfőválasztást január 12-re és 13-ra írták ki. A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felét kell megszerezni. Amennyiben ez az egyik jelöltnek sem sikerült, akkor második választási fordulóra kerül sor, amelyen az első körben két legsikeresebb jelölt indulhat el. Erre várhatóan január 26-án és 27-én kerül sor. A második fordulóban az győz, aki több szavazatot kap.

Az eddigi országos felmérések azt jelzik, hogy az első fordulóban még nem fogják megválasztani az államfőt, de a legmagasabb támogatást várhatóan Zeman kapja.

 
Zeman szerint a dzsihadistákkal nem lehet alkudozni
Europress/AFP
 

A sajtó általában úgy véli, hogy Milos Zeman mellett Jirí Drahosnak és Miroslav Topoláneknek van a legnagyobb esélye bejutni a második fordulóba, ahol kiegyenlített párharcra van kilátás.

Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg népszerű jobboldali politikussal szemben. Korábban az államfőt a parlament két kamarája választotta meg közös ülésen.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.