Légicsapások: a franciák nekimentek az oroszoknak

MTI

2015. október 9., péntek 12:40, frissítve: péntek 13:14

Az orosz légicsapások 80-90 százaléka nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet célozza, hanem elsősorban Bassár el-Aszad szíriai elnök védelmére szolgál – hangoztatta pénteken a francia védelmi miniszter. Jean-Yves Le Drian bejelentette, hogy Franciaország péntekre virradó éjjel végrehajtotta a második légicsapás-sorozatot az Iszlám Állam ellen Rakkában.

„A Rafale vadászgépek egy kiképzőtáborra dobtak bombákat. A célpontokat elérték” – jelezte Jean-Yves Le Drian az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. „Lesznek további csapások is azon helyek ellen, ahol az IÁ szervezkedik ellenünk” – tette hozzá.

A két Rafale az Egyesült Arab Emírségekből szállt fel több kísérő géppel, és ismét az Iszlám Állam egyik kiképzőközpontját célozták Rakkában, az IÁ székhelyén, hasonlóan a szeptember 27-én végrehajtott első francia légicsapásokhoz.

Véletlenül?
Négy rakétát indítottak Szíria felé a Kaszpi-tengerről az oroszok, ám azok Iránban értek földet.

„Tudjuk, hogy Szíriában, elsősorban Rakka környékén, külön kiképzőközpontok vannak külföldi harcosok számára, akiknek nem az a feladata, hogy az IÁ soraiban harcoljanak, hanem az, hogy visszajöjjenek Franciaországba, Európába merényleteket végrehajtani” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Franciaország ellensége az Iszlám Állam

Jean-Yves Le Drian emlékeztetett arra, hogy „Franciaország ellensége az Iszlám Állam”, Oroszországot pedig azzal vádolta, hogy légicsapásainak 80-90 százaléka nem a dzsihadista szervezetet célozza, hanem a szíriai rezsim védelmére szolgál. „Oroszország szerint Bassárt meg kell védeni, mi viszont úgy gondoljuk, hogy Bassár nem lehet része a megoldásnak” – mondta a védelmi miniszter.

Az Egyesült Államok által vezetett koalíció repülőgépei a szeptember 30-án kezdődött orosz beavatkozás óta egyre sűrűbb légtérben mozognak. Az incidensek kockázata fokozatosan nő, jóllehet az oroszok főleg az ország északi és nyugati részén bombáznak.

„Megvan az incidensek kockázata. Példa erre az, hogy egy orosz vadászgép megsértette a török légteret. Nagyon óvatosnak kell lenni – hangsúlyozta a miniszter. – El kell kerülni minden ilyen mechanizmust, legyen az szándékos vagy véletlen, és minden szereplőnek nagy felelősséggel kell fellépnie” – vélte Jean-Yves Le Drian.

A francia miniszter megerősítette, hogy az Iszlám Állam pajzsként használja a civil lakosságot Irakban és Szíriában is, s ez megnehezíti a hadműveleteket és a célpontok kiválasztását. „Az Iszlám Állam úgy szerveződik, hogy a gyerekek, a nők, a civilek a frontvonalban legyenek. A vezetők elbújnak az iskolákban, a mecsetekben, a kórházakban, ami a koalíció feladatát megnehezíti, mert nem szeretnénk járulékos áldozatokat szedni” – mondta a védelmi miniszter.

Kik ellen harcol az Iszlám Állam?
Egy elhúzódó és egyre inkább kiszélesedő konfliktus képét vázolták szír szakértők a Közép-európai Egyetem szerdai előadásán, akik az Iszlám Állam terrorszervezet felépítéséről, a feketegazdaság virágzásáról és a válság enyhítésének lehetséges útjairól is beszéltek. Az előadók szerint azonban a Nyugatnak nincs átfogó megoldási javaslata, csak elrettentési technikákat vet be a térségben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.