Légi csapást mértek egy szír börtönre, 51 halott

MTI

2016. január 9., szombat 17:51, frissítve: vasárnap 01:51

Az orosz légierő légi csapást mért szombaton az Al-Kaidával szövetséges An-Nuszra Front ellenőrzése alatt álló börtönre Szíria északnyugati részén, a támadásban mintegy 60 ember vesztette életét. A szíriai hadsereg hadműveleteiben több mint 30 terroristát öltek meg.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet közölte, hogy a légi csapás halottai között nemcsak az An-Nuszra harcosai vannak, hanem a Marrat an-Numán városban lévő börtön foglyai, valamint civilek is. A szervezet jelentése szerint összesen 57 ember vesztette életét a támadásban. A halálos áldozatok között 23 An-Nuszra-harcos, 6 más csoporthoz tartozó felkelő, 7 rab, valamint 21 civil volt; két nő és egy gyerek is meghalt a csapásban. 30 sebesült válságos állapotban van, ezért a halottak száma tovább nőhet – közölte az OSDH. Egy másik ellenzéki csoport, a helyi koordinációs bizottság szerint a légi csapás 51 ember életét követelte.

Az emigráns központ arról számolt be, hogy az orosz gépek négy rakétát lőttek ki, amelyek egy iszlamista bíróság épületébe csapódtak be – ahol a börtön is található –, valamint a bíróság mellet elhaladó utcán. Az OSDH december végi összesítése szerint az orosz légi támadásokban összesen 2371 ember vesztette életét, mintegy egyharmaduk civil áldozat volt.

A SANA szíriai hivatalos hírügynökség közlése szerint a szíriai hadsereg a népfelkelők támogatásával támadást hajtott végre az iszlamisták ellen a Damaszkusztól 200 kilométerre északra fekvő Hama térségben. A hadműveletben az Iszlám Állam több mint 30 terroristáját ölték meg, köztük az egyik helyi parancsnokot, az iraki Abu Bakr al-Aszadit. A szíriai erők a szomszédos Idlib tartományban is támadták az iszlamista szélsőségeseket, ahol 6 harcosukat ölték meg.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.