Lemond Svájcban lévő vagyonáról a bukott diktátor

2012. július 16., hétfő 23:03, frissítve: kedd 08:23

Hazája javára lemond Svájcban lévő minden vagyonáról a tavaly megbuktatott volt tunéziai elnök, Zin el-Abidin ben Ali – jelentette be a korábbi államfő ügyvédje hétfőn Bejrútban.

A libanoni ügyvéd tudatta, a svájci külügyminisztériumnak levelet küldött, amelyben közli a svájci hatóságokkal ügyfele döntését. „Ezennel engedélyezem, hogy minden állítólagos vagyont minden további jogi vagy egyéb intézkedés és ügyfelem további jóváhagyásának szükségessége nélkül átadjanak a tunéziai államnak” – áll a Bernbe küldött levélben Akram Azúri ügyvéd állítása szerint. Mindazonáltal hozzátette, hogy a volt elnök változatlanul tagadja, hogy bármilyen ilyen, Svájcban rejtegetett vagyon létezne. Azúri bejelentette, örömmel utazik el Svájcba Tunézia új elnökével, Monszef Marzúkival, hogy a ben Ali nevén lévő pénzt visszajuttassák Tunéziába.

Svájc tavaly októberben azt jelezte, hogy nagyjából 63 millió dollár értékben zárolt olyan számlákat, amelyeken Tunéziából származó pénzek vannak. A svájci hatóságok célja, hogy amilyen gyorsan csak lehet, visszakerüljön Tunéziába az a pénz, amelyhez Ali és környezete törvénytelen módon jutott hozzá.

Zin el-Abidin ben Ali, felesége és családjaik az elnök 23 évig tartó uralma idején feltehetőleg hatalmas vagyonokat halmoztak fel külföldön. Az elnök feleségének fényűző életmódja sokak számára a korrupció jelképe és ékes bizonyítéka volt Tunéziában. A tunéziai külügyminiszter tavasszal közölte, először a Libanonba és Svájcba menekített pénzeket próbálják meg visszaszerezni. Bejrút arról számolt be, hogy az egykori elnök feleségéhez köthető 45 millió dollárt találtak, amelyet vissza is juttatnak Tunisznak.

Zin el-Abidin ben Ali 2011 januárjában, az uralma elleni többhetes tömegtüntetések után menekült Szaúd-Arábiába Tunéziából. Hazájában szándékos emberölésben való bűnrészességért távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Ellene és hozzátartozói ellen még több gazdasági és pénzügyi bűncselekmény vádjával folyik büntetőeljárás Tunéziában.

Rasid Gannúsi, a tunéziai törvényhozás legerősebb pártjának, a mérsékelt iszlamista Ennahdának a vezetője bejelentette, a volt elnök nem menekülhet el az igazságszolgáltatás elől. „Boldogok leszünk, ha visszakapjuk a tőlünk ellopott és külföldre vitt pénzeket, de nem mulasztjuk el minden elkövetett bűnért felelősségre vonni” – jelentette ki Rasid Gannúsi, aki 20 évet töltött száműzetésben Zin el-Abidin ben Ali uralma idején.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.