Lemondanak a Happy Birthday szerzői jogáról

MTI

2016. február 9., kedd 23:09

A Warner/Chappell Music zeneműkiadó lemond a világ egyik legismertebb dala, a Happy Birthday To You szerzői jogáról, sőt visszafizet 14 millió dollár „illegálisan” beszedett jogdíjat egy három éve folyó bírósági per rendezéséről létrejött megállapodás alapján.

Keddi amerikai lapok bírósági iratokból értesültek a decemberi megállapodásról, amelyet még egy bírónak is jóvá kell hagynia, ami márciusban történhet meg. Egyes becslések szerint a Warner/Chappell Music évente akár 2 millió dollárt is beszedhetett jogdíj címén a dal nyilvános előadásai és filmekben való felhasználása után.

Egy amerikai bíróság szeptemberben nyilvánította közkinccsé a világ talán összes kultúrkörében használt születésnapi köszöntőt, kimondva, hogy a Warner/Chappell Music zeneműkiadó nem rendelkezik a dal szövegének szerzői joga felett.

A dalról dokumentumfilmet készítő Good Morning To You Productions produkciós cég és számos művész 2013-ban indított pert a jogtulajdonossal szemben azon több millió dollár visszatérítése érdekében, amelyet a dal felhasználása után járó jogdíjak formájában szedett be a Warner/Chappell Music az évek folyamán.

Jó reggelt mindenkinek!

A világhírű dal története 1893-ig, a Good Morning to All című dalocska publikálásáig nyúlik vissza. Az óvodai daloskönyvben megjelent nótát Mildred Hill és testvére, Patty írta. A Good Morning to All dallama később a jól ismert – és a bírósági feljegyzések szerint ugyancsak Patty által írt – Happy Birthday-szöveggel vonult be a köztudatba. Maga a dallam már régóta a köztulajdon része.

A Warner/Chappell Music szerzői jogai egy 1935-ös regisztráción nyugszanak. A cég 1988-ban vásárolta fel a Hill nővérek kiadóját, a Clayton F. Summy Co. vállalatot, amely 1935-ben regisztrálta a Happy Birthday-dalt. A közkinccsé nyilvánítást szeptemberben kimondó bíró szerint a Hill nővérek a dallam egy meghatározott zongoraátiratára vonatkozó jogokat adták el a Summy Co. cégnek és nem a dalszöveg szerzői jogait.

Filmek után szedték a jogdíjat

A jogvita világszerte nagy figyelmet kapott, nem csupán a dal népszerűsége miatt, hanem mert sokan nem is voltak tisztában vele, hogy a nóta még mindig szerzői jogi védelem alatt áll, arról nem is beszélve, hogy egy nagyvállalat a jogtulajdonos.

Mint az MTI cikkében megjegyzi, a Happy Birthdayt családi körben vagy magán-összejöveteleken éneklő embereket nem fenyegette a pereskedés kockázata, ám ha a dalt kereskedelmi célokra, például filmekben használták fel, akkor a Warner behajtotta a jogdíjakat.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.