Lemondatnák a külügyminisztert

tt

2012. augusztus 9., csütörtök 19:43

Lemondásra szólította fel a boszniai szerbek egyik vezetője csütörtökön az ország külügyminiszterét, aki egy hete arra utasította Bosznia ENSZ-képviselőjét, hogy a közgyűlésben szavazza meg a szíriai rezsimet elítélő határozatot.

Nebojsa Radmanovic, a kollektív elnökség szerb tagja csütörtökön felszólította a bosnyák Zlatko Lagumdzija külügyminisztert, hogy nyújtsa be lemondását, mert az ENSZ-nagykövet eligazítása előtt nem konzultált az elnökséggel. Radmanovic azzal vádolta Lagumdziját és Bakir Izetbegovicot, a kollektív elnökség bosnyák tagját – egyben jelenlegi elnökét –, hogy alkotmány- és törvénysértést követtek el, amikor Bosznia álláspontját egyoldalúan kialakították a múlt pénteki ENSZ-közgyűlési szavazás előtt.

Az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborút követően az országot a három egykor szemben álló népcsoport – bosnyákok, szerbek és horvátok – képviselőiből álló elnökség irányítja. A külpolitikát érintő kérdésekben a háromtagú elnökségnek egyhangú döntést kell hoznia.

A szerbek az Oroszországhoz fűződő hosszú távú kapcsolataik miatt külpolitikai kérdésekben gyakran nem értenek egyet a nyugati irányultságú bosnyákokkal és horvátokkal. Radmanovic arra figyelmeztette a külügyminisztert, hogy amennyiben nem mond le, kénytelenek lesznek felvetni jogi felelősségének a kérdését, és ez „sokkal súlyosabb következményekkel járhat”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.