Lemondott Fico, Pellegrini alakít kormányt

MTI

2018. március 15., csütörtök 15:07, frissítve: csütörtök 16:12

Benyújtotta lemondását Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök csütörtökön Andrej Kiska államfőnek, aki Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányalakítással – közölte az MTI.

A kormányfői tisztségből távozó Robert Fico lemondása kézbesítése utáni sajtóbejelentésén a „legtermészetesebbnek választásnak” nevezte Pellegrini jelölését, akivel – mint mondta – „normális, munkakapcsolatuk lesz” a jövőben.

Leszögezte: a Pellegrini vezetése alatt összeálló kormány irányultsága a továbbiakban is „világosan Európa-párti” lesz, s a kormány az „erős szociális állam” fenntartásán fog munkálkodni.

A Fico-kormány (befektetésekért felelős) miniszterelnök-helyettese járt az elnöknél, hogy elvigye neki azoknak a parlamenti képviselőknek az aláírásait, akik támogatásukról biztosították a jelenlegi kormánykoalíció pártjai által összeállítandó új  kormányt.

Ezzel a hármas koalíció teljesítette szerdán tett ígéretét, miszerint bemutat az államfőnek legalább 76 képviselői aláírást, amelyek bizonyítják, hogy a koalíciónak megvan az általuk felvázolt tervek megvalósításához szükséges támogatása a 150 fős pozsonyi parlamentben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.