Lemondott Lengyelország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője

MTI

2017. október 6., péntek 14:02, frissítve: péntek 14:58

A külügyi tárca megerősítette Jaroslaw Starzyk, Lengyelország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője lemondásét, és jelezték, hogy a kormány elfogadta azt – jelentette az MTI a lengyel hírportál nyomán. Witold Waszczykowski külügyminiszter a PAP hírügynökségnek nyilatkozva kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Starzyk a tárcavezetés kérésére cselekedett-e.

Az Onet.pl szerint a brüsszeli nagyköveti posztra 2016 februárjában kinevezett – 1989 óta a lengyel diplomáciában dolgozó – Starzyk a rendszerváltás előtt együttműködött a katonai hírszerzéssel, és ezt a tényt elhallgatta átvilágítási nyilatkozatában. Dossziéja a lengyel Nemzeti Emlékezet Bizottságának (IPN) levéltárában került elő nemrégen.

A 2006-ban elfogadott lengyel átvilágítási törvény értelmében a magas rangú köztisztviselők kötelesek átvilágítási nyilatkozat benyújtására. A törvény szerint nem jár következménnyel, ha valaki elismeri, hogy a múltban együttműködött a kommunista titkosszolgálatokkal. Következménye csak annak van, ha ezt letagadja, és az „átvilágítási hazugságára” utólag fény derül.

A Rzeczpospolita című napilap júliusi értesülése szerint a lengyel külügyminisztériumban jelenleg mintegy 90 olyan diplomata dolgozik, aki átvilágítási nyilatkozatában beismerte az együttműködést. A külügyi tárca már tavasszal benyújtott egy törvényjavaslatot a lengyel alsóházban a diplomáciai szolgálatról, ennek értelmében a tárcát elhagyná több, kommunista múlttal terhelt hivatalnok. A tervezethez az utóbbi napokban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek egy csoportja olyan módosítást javasolt, mely szerint a külügyminiszter mellett egy tanácsot hoznának létre egyebek között azzal a feladattal, hogy újra megvizsgálja a diplomaták egykori esetleges kapcsolatát a kommunista hatóságokkal. Waszczykowski egy csütörtöki rádióinterjúban csodálkozását fejezte ki a módosítás miatt, szavai szerint az új előírásokat „még részletezni kell”.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt júliusi programkongresszusán a törvény mielőbbi elfogadását sürgette. „Tisztelet a külügyminiszter úrnak, de sok önnél »az üledék«, és ezen változtatni kell” – fordult akkor Waszczykowskihoz Kaczynski.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.