Lendületet várnak a németek 2012-től

LM

2012. január 4., szerda 13:27

Az év elején valószínű stagnálás vagy recesszió után 2012 közepétől ismét lendületet vehet a német gazdasági növekedés a német DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet szerint.

A kutatóintézet elemzése szerint számos érv szól amellett, hogy a német gazdaság átmenetileg recesszióba süllyed. Emiatt az éves GDP-növekedés mindössze 0,6 százalék lesz 2012-ben. „Az év közepétől gyorsuló lendületnek köszönhetően azonban 2013-ra már 2,2 százalékos GDP-növekedéssel számolunk” – mondta Ferdinand Fichtner, a DIW konjunktúrakutatója. „Erre azonban csak abban az esetben kerülhet sor, ha az elkövetkező hónapokban a politika megtalálja a megoldást az euróövezeti válság rendezésére” – tette hozzá.

Ördögi kör

Ha a válság tovább is elhúzódik, az már a munkaerőpiacon is érezteti majd a hatását. „Eben az esetben már valóban kialakulhat a növekvő munkanélküliség és a csökkenő kereslet ördögi köre” – fejtette ki Ferdinand Fichtner.

Amennyiben Franciaország is áldozatul esik az adósságszolgálati válságnak, az nagymértékben felgyorsítja a recessziós folyamatot. A decemberi brüsszeli csúcs nem hozott azonnali megoldást az euróövezeti adósságszolgálati válságra, hosszabb távon azonban jelentős mértékben hozzájárulhat a helyzet stabilizálódásához. „A válság megfelelő hátszelet teremt a kormánynak az európai költségvetési politikai koordináció erősítésére irányuló igyekezetéhez” – mutatott rá Ferdinand Fichtner.

Bizonytalanság

Az euróövezeti és a világgazdasági problémák hátrányosan érintik a német exportőröket. „Az erősen exportfüggő német gazdaság nem vonhatja ki magát a világgazdasági konjunktúra lassulásának hatása alól. Elsősorban az euróövezeti válság következményeit érzik meg a német exportőr vállalatok” – mondta a Simon Junker, a DIW németországi szakértője. Az utóbbi időkben erőteljesen javuló belföldi keresleten is megérződhet azonban a válság hatása. „Az emberekben bizonytalanságot kelt az euróövezeti válság, ami visszafoghatja fogyasztási kiadásaikat. A bizonytalan környezetben a vállalatok is óvatosabban járnak el beruházásaikkal” – tette hozzá.

A vállalatok azonban munkaidő-gazdálkodással kivédhetik egy átmeneti recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásait. Éves átlagban a DIW ezért valamivel hét százalék felett stabilizálódó munkanélküliségi rátával számol.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.