Lengyel haláltábor: börtönbe kerülhet a kifejezés használója

MN

2018. február 1., csütörtök 08:38, frissítve: csütörtök 11:59

Megszavazta a varsói parlament azt a törvényt, amely megtiltja a „lengyel haláltábor” kifejezés használatát a holokauszttal kapcsolatban. Ha valaki így nevezi a Lengyelország területén található lágereket, például az auschwitzi koncentrációs tábort, akár három év börtönt is kaphat.

Az auschwitzi náci koncentrációs tábor a mai Lengyelország területén található, ezért sokan egyszerűen lengyel haláltáborként hivatkoznak rá. A varsói törvényhozók szerint ez több tárgyi tévedésnél, egyenesen bűncselekmény – olvasható a Hír TV oldalán.

Ezért a lengyel parlament megszavazta azt a törvényt, amely a többi közt megtiltja a „lengyel haláltábor” kifejezés használatát. Aki mégis így nevezi a Lengyelország területén található lágereket, az pénzbüntetést, de akár három év börtönt is kaphat. A varsói kormány szerint ez nem korlátozza a szólásszabadságot.

„A múlt föltárását egyáltalán nem veszélyezteti a törvény. Még a lengyel múlt legsötétebb, legszégyenteljesebb fejezetének kutatását sem. Lengyelország demokratikus állam, tiszteletben tartja a nyilvános vita szabadságát, a tudományos kutatást és a bírálathoz való jogot” – jelentette ki Marcin Warchol igazságügyminiszter-helyettes.

Izrael viszont már az ötlet felvetődése óta tiltakozik a jogszabály elfogadása ellen: a zsidó állam történelemhamisítással vádolja Lengyelországot, arra hivatkozva, hogy a nácikkal annak idején sok lengyel is együttműködött. „Az az igazság, hogy sok nép, köztük a lengyelek is segítettek a náciknak zsidókat gyilkolni: átadták őket a náci hatóságoknak, vagy maguk ölték meg a zsidókat” – nyilatkozta Naftali Bennett izraeli oktatásügyi miniszter.

A lengyel holokauszttörvényt már csak a köztársasági elnöknek kell aláírnia, ezután lép hatályba – írja a portál.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.