Lengyel külügyminiszter: nincs konfliktus Varsó és Brüsszel közt

MTI

2016. január 5., kedd 00:20, frissítve: kedd 08:33

Szó sincs konfliktusról Varsó és Brüsszel között, mint ahogy Lengyelország nemzetközi pozíciójának válságáról sem – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a PAP lengyel hírügynökségnek adott terjedelmes interjúban hétfőn.

Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy az Európai Bizottság vitát kezdeményez a novemberben kormányt alakított Jog és Igazságosság (PiS) egyes intézkedései – mindenekelőtt a közmédia tervezett reformja és az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása – miatt.

Elszigetelt kijelentések

Waszczykowski ezzel kapcsolatban cáfolta, hogy a szóban forgó fejlemények Lengyelország és az Európai Unió közötti viszony válságához vezetnek.  Ez – mint fogalmazott  – mesterségesen teremtett látszat, ami „néhány politikus elszigetelt kijelentésein” alapszik. A miniszter ezzel összefüggésben Günther Oettinger uniós biztos és Frans Timmermans bizottsági alelnök – az elmúlt napokban elhangzott – sajtónyilatkozataira utalt.

A politikus úgy vélte: amennyiben az említett uniós vezetők hivatalos fenntartásokat fogalmaztak volna meg testületük nevében, a tagállamok és az Európai Bizottság közti kommunikációban alkalmazott eljárásokhoz tartották volna magukat.

Waszczykowski kifejtette, hogy a lengyel kormánynak még nem volt alkalma magyarázatot adni az Európai Bizottságnak a lengyel és a külföldi sajtóban nagy port kavart intézkedések miatt felmerült kérdésekre.

A lengyel parlamentben a múlt héten megszavazott médiatörvény módosításának törvényhozói folyamata még nem zárult le, az alkotmánybírósági törvény legújabb módosítását pedig még nem fordították le lengyel nyelvről, így az uniós politikusok is csak a sajtóbeszámolók alapján tudnak nyilatkozni azokról – mondta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A január 13-án esedékes bizottsági vitát egyes megfigyelők úgy értelmezték, mint a három szakaszból álló uniós mechanizmus elindításának előzményét, amihez az Európai Bizottság akkor folyamodhat, ha egy adott tagállamban a jogállamiságon csorba esik.

A társadalmi vita bővebb spektruma

A lengyel közmédia tervezett átalakításáról szólva a külügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy az az utóbbi években kialakult helyzeten javítana. „Bővíteni szeretnénk a közmédiában folytatott társadalmi vita spektrumán úgy, hogy az több politikai irányzatot szólaltasson meg” – fejtette ki. Ezzel vélhetően a PiS több politikusa, a lengyel Szolidaritás 80 szakszervezet, valamint a lengyel újságíró szövetség (SDP) által hangoztatott álláspontra utalt, amely szerint az előző kormány „egyszínűvé” tette a közmédiát, mindenekelőtt a közszolgálati televíziót (TVP).

A két szóban forgó jogszabály egyikét, a lengyel közmédiareform első lépésének szánt törvénymódosítást még nem hagyta jóvá Andrzej Duda elnök. A másik – a lengyel alkotmánybírósági válság rendezését célzó, gyakorlatilag azonban a testület működését lényegesen korlátozó – törvénymódosítás a múlt héten lépett hatályba.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.