Letakarták a meztelen szobrokat az iráni elnök miatt

MTI

2016. január 26., kedd 22:49, frissítve: csütörtök 23:17

Az iráni kultúra iránti tiszteletből fehér spanyolfallal vették körbe mind a négy oldalukról a capitoliumi múzeumok ókori római gyűjteményének meztelen testeket ábrázoló szobrait Haszan Róháni iráni elnök hétfő esti látogatásán.

Spanyolfalakkal teltek meg a capitoliumi múzeumok termei és folyosói, amelyek a reneszánsz óta őrzik a Rómában talált ókori márványszobrok legszebb darabjait. Eltakarták az úgynevezett Capitoliumi Vénusz majdnem két méter magas márványszobrát, a meztelen Apollónt és a szintén teljesen fedetlen Hercules-szobrot is, amelynek csupán a vállát teríti oroszlánbőr.

Panelek vették körbe a haldokló gladiátor meztelen szobrát és számos más alkotást, mivel az ókori szobrok többsége az öltözék nélküli test szépségét ábrázolja. Egyedül a római császárok páncélt viselő szobrai és a mellszobrok maradtak láthatók.

A Capitolium múzeumaiban így készültek fel Haszan Róháni és kísérete látogatására. Az iráni elnököt Matteo Renzi olasz miniszterelnök kísérte végig a termeken.

Róháni első alkalommal látogatott Rómába és látni kívánta az ókori gyűjteményt. A muzulmán látogató iránti tisztelet jeleként azonban eltakarták az iszlám vallás szerint „tisztátalan” szobrokat.

Az iráni elnök római találkozóin bort sem szolgáltak fel, és az iráni delegáció tagjaival nem fogtak kezet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A pápával is találkozott

Róháni Ferenc pápával is találkozott kedd délelőtt, a béke és a migráció kérdéseit vitatták meg. Az iráni elnök vatikáni látogatása mind politikai, mind vallási szempontból kiemelt fontosságú. Róháni, aki elismert síita jogtudós, elsősorban vallási elöljáróként és nem politikusként érkezett a katolikus egyházfőhöz – olvasható az iráni nagykövetség közleményében.

A találkozón egyebek mellett az Irán és a nyugati hatalmak közötti atomalku, valamint a Szíriában és Irakban dúló erőszak is szóba került.

A Vatikán a találkozó után közleményben azt írta, Ferenc pápa azzal a kéréssel fordult az iráni elnökhöz, hogy országa játsszon nagyobb szerepet a Közel-Keletet sújtó problémák politikai megoldásának keresésében, és külön kitért a terrorizmusra és a fegyverkereskedelemre.

Róháni a pápa imáját kérte

A közlemény úgy fogalmazott, a „barátságos hangulatú” találkozón a felek rámutattak a közös spirituális értékekre, és a jó iráni–vatikáni viszonyra. A katolikus egyházfő és az iszlám köztársaság elnöke ajándékokat adtak egymásnak, és a beszélgetést követően Róháni arra kérte Ferenc pápát, hogy imádkozzon érte.

Iráni elnök utoljára 1999-ben járt a Vatikánban, Mohammed Hatami személyében. Katolikus egyházfő még sohasem látogatott Iránba.

Róháni hétfőn érkezett Rómába és négy napig marad az európai kontinensen. Ez az iráni elnök első külföldi útja azóta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok január közepén megkezdte a Teheránnal szembeni szankciók feloldását. Az iráni elnök eredetileg tavaly novemberben készült Európába, de akkori látogatását a párizsi terrortámadások miatt lemondta.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.