Levélen és macskahúson tengődik a blokád alá vett város

MD

2016. január 7., csütörtök 04:21, frissítve: csütörtök 07:52

A harmincezer lakosú Madayában egy kiló rizs 170 fontba kerül, sokan a macskájukat vágják le és eszik meg.

Tavaly július óta tartják blokád alatt Madayát a szíriai kormányerők, a város lakói leveleken, füvön és fűszeres vízen élnek, hogy ne haljanak éhen – írja a The Guardian.

A cikk szerint a rizst grammonként árusítják, ugyanis egy kiló belőle átszámítva 170 angol fontba kerül (körülbelül hetvenezer forint). „Tegnap megettük a kerti virágaink szirmait, de keserűek voltak, pocsék volt” – nyilatkozta telefonon egy ottani szociális munkás.

Az élelemhiánynak halálos áldozatai is vannak, de rengeteg az éhező gyerek, akik annyira lesoványodtak, hogy már járni sem tudnak, így őket babakocsiban tolják, ami viszont kicsi számukra. Azok a fiatalok, akik még tudnak járni, a város határában lévő aknamezőn gyűjtenek növényeket, sokan vesztették már el valamelyik végtagjukat.

Személyesen láttam, ahogy emberek a macskájukat vágják le és eszik meg – mesélte a megkérdezett szociális munkás. A csaknem harmincezer lakosú Madaya ugyanakkor nemcsak élelem-, de elektromosság- és gyógyszerszűkében is van.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.