Lézersugár zavarta a pilótát, visszafordult a gép

MTI

2016. február 15., hétfő 22:07

A pilótafülkére irányított lézersugár miatt döntött a Londonba való visszatérés mellett a Virgin Atlantic légitársaság New Yorkba tartó utasszállító repülőgépének kapitánya.

A társaság közleménye szerint együttműködnek a hatóságokkal, hogy kiderüljön a lézersugár forrása, amely miatt a VS025-ös számú járat legénysége az Atlanti-óceánon való átkelés helyett a Heathrow repülőtérre történő visszafordulást választotta. Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe az ügyben.

Támadófegyverré nyilváníttatnák

A brit légtársaságok pilótáinak szövetsége (BAPA) szerint a lézerek ideiglenes látáskiesést, sőt, akár vakságot is okozhatnak. Jim McAuslan, a szervezet főtitkára szerint a mostani nem egyedi eset. „Riasztó mértékben támadnak meg repülőjáratokat egyre erősebb fényű lézerekkel” – hangsúlyozta.

A brit légi közlekedési hatóságok szerint 2015 első felében 414 hasonló eset történt, míg tavalyelőttről 1440 hasonló ügyről tudnak. 2009 és 2015 között kilencezer esetet jegyeztek fel. A BAPA el akarja érni, hogy nyilvánítsák támadófegyverré a lézereket.

„Szörnyű probléma”

John Tryer, a Loughboroughi Egyetem optikai műszerekkel foglalkozó professzora szerint nem csupán pilóták esnek hasonló támadások áldozatául. Mint mondta, dolgozott a rendőrségnek olyan bevonat kifejlesztésén, amely az észak-írországi zavargásokhoz kivezényelt rendfenntartók sisakjának ellenzőjére kerülve védi a szemet a lézerfénnyel szemben.

„A lézertámadások szörnyű problémát jelentenek, amely egyre csak súlyosbodik az alacsony árú, nagy teljesítményű lézerek könnyen elérhetővé válásával” – hangsúlyozta, hozzátéve: olyan lézereket lehet vásárolni, amelyek kedvező légköri körülmények esetén, néhány méter helyett akár több kilométeres hatótávolságból is zavaróak lehetnek.

A kutató kiemelte, hogy ezeknek a nagy erejű lézereknek semmiféle gyakorlati hasznuk nincsen. Mint fogalmazott, általában a Távol-Keletről vásárolják interneten ezeket a termékeket.

John Tryer szerint bárki számára könnyezést vagy fejfájást okozhat, ha lézerrel világítanak a szemébe. „Ez nem csínytevés, a törvények kimondják, hogy tilos ezt tenni.”

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.