Lezuhant egy repülő Oroszországban, nincs túlélő

MTI

2016. március 19., szombat 08:31, frissítve: szombat 17:54

Lezuhant leszállás közben egy utasszállító repülőgép Rosztov-na-Donu repülőterén szombat hajnalban. Nincs magyar áldozat.

A Dubajból érkező, a FlyDubai légitársaság kötelékébe tartozó Boeing 737-es fedélzetén lévő utasok és a személyzet közül senki sem élte túl a katasztrófát – jelentette be az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik szóvivője.

Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a tragédiát. A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztet, hogy szombatra virradóra viharveszélyt jelzett előre a Rosztovi területre vonatkozóan a meteorológiai szolgálat, így lehetséges, hogy a rendkívül erős szélmozgás és a rossz látási viszonyok állnak a gép lezuhanásának hátterében. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki az emberi hiba lehetőségét sem.

A viharos időjárás miatt előzőleg több járatot a közeli Krasznodarba irányítottak át. „Az időjárási viszonyok borzalmasak voltak, a gépünk félelmetesen rázkódott” – mondta el a LifeNews orosz televíziónak egy utas, akinek járata az átirányítás miatt Krasznodarban szállt le, még a FlyDubai gépének lezuhanása előtt.

Egy feketedoboz már megvan

A szerencsétlenség következményeinek felszámolásában orosz közlések szerint hétszáz ember vesz részt zuhogó esőben és a továbbra is viharos szélben, amely az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap elérheti az óránként 90-110 kilométeres sebességet. Az egyik feketedobozt, amely a pilóták és a légiirányítók kommunikációját rögzíti, már megtalálták.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A munkálatok és a vizsgálat irányítására a helyszínre utazott Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere és Makszim Szokolov közlekedési miniszter. A gép lezuhanásának ügyében nemzetközi vizsgálat indul.

A Moszkvától mintegy ezer kilométerre délre lévő Rosztov-na-Donu repülőterét a rendkívüli helyzet miatt két napra lezárták, és addig minden ottani járat indítását és fogadását a krasznodari repülőtér veszi át.

A leszállópálya előtt csapódott a földbe

Vaszilij Golubev, a Rosztovi terület kormányzója azt közölte, mintegy 250 méterrel a leszállópálya előtt csapódott a földnek repülőgép. A kormányzó szavait alátámasztja az az RT orosz tévében bemutatott biztonságikamera-felvétel is, amelyen látszik, hogy a heves szélben második leszállási kísérletet tevő gép még a leszállópálya előtt a földnek csapódik, majd lángok és szikrák csapnak a magasba.

Az egyesült arab emírségekbeli légitársaság Facebook-oldalán közzétett lista szerint az 55 utas között 44 orosz, nyolc ukrán, két indiai és egy üzbég állampolgár volt, többségükben turisták. A hétfős személyzet teljesen nemzetközi volt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, nincs magyar áldozata a tragédiának.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.