Libanonba vezetnek a burgaszi merénylet szálai?

tt

2012. augusztus 11., szombat 20:14, frissítve: vasárnap 12:03

Libanoni szálat is fel kell göngyölíteniük a múlt hónapban elkövetett burgaszi pokolgépes merénylet ügyében nyomozó hatóságoknak a bolgár sajtó értesülései szerint.

A The New York Times lapra hivatkozó szombati bolgár sajtóértesülések arról szóltak, hogy az izraeli titkosszolgálat megállapította: szokatlanul sok telefonhívás érkezett Libanonból Burgaszba azelőtt, hogy egy ismeretlen merénylő felrobbantotta magát egy izraeli turistákat szállító autóbuszon. A merénylőn kívül hatan – közöttük öt izraeli – halt meg a robbanásban.

Az osztrák APA hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a BGNESZ bolgár hírügynökség kiemelte, az adatok nem jelentenek szilárd bizonyítékot arra, hogy a július 18-ai merényletért felelős lehet a Hezbollah radikális libanoni szervezet. Izraeli információk szerint a merényletet megelőző két hónapban és a támadás előtt három nappal rendkívül sok telefonhívást kezdeményeztek Libanonból Burgaszba, de nem tudják, hogy ki volt a hívott fél.

Elakadt a nyomozás

Milanov Viktor, a térség szakértője a Hír TV-nek elmondta: az izraeli titkosszolgálat percekkel a merénylet előtt figyelmeztetett, és az év során többször szóltak, hogy merényletek készülnek izraeliek ellen. Emlékeztetett arra is, hogy 2009 óta fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a bolgár hatóságok, többek között rendőrök kísérték az izraeli turistákat, viszont a megnövekedett számuk miatt ez már szinte fenntarthatatlanná vált.

Az országban egyelőre megakadt a nyomozás, a hatóságok sem a tettes kilétét, sem pedig társait nem tudták azonosítani. Bulgária nem is vádolta meg közvetlenül a Hezbollahot a merényletért – kommentálta az értesüléseket a BGNESZ. Izrael szerint a Hezbollah felelős a robbantásért. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az esetet követően azt mondta, megkérdőjelezhetetlen hírszerzési információval rendelkeznek arról, hogy az Irán által támogatott militáns libanoni szervezet, a Hezbollah áll a merénylet mögött.

Gyanúsítás

Az Egyesült Államok kormánya nyilvánosan eddig sem Iránt, sem a Hezbollahot nem gyanúsította meg a burgaszi terrortámadással. Amerikai tisztségviselők ugyanakkor – nem hivatalosan – hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a támadás több mozzanata is emlékeztet azokra a merényletekre, amelyeket Teherán és a Hezbollah közösen követett el. Ilyen például az, hogy egy öngyilkos merénylő harmadik országban támadott meg izraeli civileket.

A The Wall Street Journal információi szerint a bolgár nyomozók jelenleg arra próbálnak meg bizonyítékot találni, hogy a gyanúnak megfelelően valóban Svédországig vezetnek-e a merénylő nyomai. A rendőrségnek nem sikerült azonosítania az elkövető ujjlenyomatait, akinek DNS-ét svéd szakértők is vizsgálják – egyelőre eredménytelenül. A bolgár hatóságok próbálják megtalálni a tettes egy feltételezett cinkosát is. Irán és a Hezbollah cáfolta, hogy köze lenne a bulgáriai terrortámadáshoz.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.