Litvánia az egész EU-ban eltöröltetné az óraátállítást

MN

2017. december 22., péntek 13:59, frissítve: péntek 14:14

Arra kéri az Európai Uniót Litvánia, hogy törölje el a nyári időszámításról szóló szabályozást, szerintük ugyanis a legtöbb embert bosszantja, hogy évente kétszer át kell állítani az órákat – írja a The Guardian.

A litván parlament 76 igen, 7 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett döntött arról a javaslatról, hogy tárgyalásokat kezdjenek az ügyben az Európai Bizottsággal.

A téli és a nyári időszámítás alkalmazását egyébként uniós irányelv teszi kötelezővé, ami egyoldalúan nem írható felül, csak az uniós jogszabály megváltoztatásával.

Deividas Matulionis, a litván miniszterelnök tanácsadója közölte: megkezdik a megbeszéléseket arról, hogy az uniós irányelv még releváns-e. Nemrég egyébként egy közvélemény-kutatásból is kiderült, hogy a litvánok 79 százaléka ellenzi az óraátállítást.

Az óraátállítás kérdése az utóbbi időben hazánkban is előkerült: a Jobbik már többször fölvetette a téli időszámítás eltörlését. A párt szerint az óraátállításnak ma már nincs valódi gazdasági indoka, és rossz hatással van az emberi szervezetre.

Az óraátállítás mellett egyébként gazdasági érveket szoktak felhozni, a gyakran idézett adatok szerint országosan egy közepes méretű város éves áramfogyasztása spórolható meg azzal, hogy kevesebbet világítanak az emberek.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.