Litvánia az egész EU-ban eltöröltetné az óraátállítást

MN

2017. december 22., péntek 13:59, frissítve: péntek 14:14

Arra kéri az Európai Uniót Litvánia, hogy törölje el a nyári időszámításról szóló szabályozást, szerintük ugyanis a legtöbb embert bosszantja, hogy évente kétszer át kell állítani az órákat – írja a The Guardian.

A litván parlament 76 igen, 7 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett döntött arról a javaslatról, hogy tárgyalásokat kezdjenek az ügyben az Európai Bizottsággal.

A téli és a nyári időszámítás alkalmazását egyébként uniós irányelv teszi kötelezővé, ami egyoldalúan nem írható felül, csak az uniós jogszabály megváltoztatásával.

Deividas Matulionis, a litván miniszterelnök tanácsadója közölte: megkezdik a megbeszéléseket arról, hogy az uniós irányelv még releváns-e. Nemrég egyébként egy közvélemény-kutatásból is kiderült, hogy a litvánok 79 százaléka ellenzi az óraátállítást.

Az óraátállítás kérdése az utóbbi időben hazánkban is előkerült: a Jobbik már többször fölvetette a téli időszámítás eltörlését. A párt szerint az óraátállításnak ma már nincs valódi gazdasági indoka, és rossz hatással van az emberi szervezetre.

Az óraátállítás mellett egyébként gazdasági érveket szoktak felhozni, a gyakran idézett adatok szerint országosan egy közepes méretű város éves áramfogyasztása spórolható meg azzal, hogy kevesebbet világítanak az emberek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.