London nem tűri, hogy az orosz kormány britek életét veszélyeztesse

MN

2018. március 17., szombat 14:39, frissítve: szombat 15:56

Theresa May szerint London soha nem fogja eltűrni, hogy az orosz kormány brit állampolgárok és mások életét veszélyeztesse brit földön. A miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt Londonban megrendezett tavaszi politikai fórumának szombati zárónapján felszólalva kijelentette: az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet az orosz agresszió olyan megnyilvánulása, amely „az ellentéte mindazon demokratikus és liberális értékeknek, amelyek az Egyesült Királyság létét meghatározzák”.

Az emberi szabadság alapkövei közé tartozik a jogállamiság, a szólásszabadság, a hivatalostól eltérő, illetve kisebbségi vélemények elviselése, a szabad sajtó, az igazságos és demokratikus választási rendszer, a virágzó civil társadalom. Ezek az értékek egyetlen társadalomban sem jönnek létre önmaguktól, hosszú évek türelmes építőmunkájával kell megteremteni, és még akkor is folyamatos veszélynek vannak kitéve – fogalmazott a brit kormányfő az MTI szerint.

Theresa May megerősítette: a londoni orosz nagykövetségen dolgozó, a brit hatóságok által hírszerzőként azonosított 23 orosz diplomata kiutasításának célja Oroszország nagy-britanniai kémhálózatának leépítése. Arról, hogy az orosz kormány szombaton ugyancsak 23 brit diplomata kiutasításáról tájékoztatta a moszkvai brit nagykövetet, May azt mondta: Oroszország korábbi magatartása alapján a brit kormány számított az ilyen jellegű válaszlépésre. A brit miniszterelnök részletek nélkül bejelentette: Nagy-Britannia a következő napokban szövetségeseivel és partnereivel közösen áttekinti, hogy milyen további lépéseket tegyen. Nagy-Britannia a Salisburyben március 4-én elkövetett mérgezéses gyilkossági kísérletre válaszul – az orosz diplomaták kiutasítása mellett – felfüggesztette a tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést is Oroszországgal.

Moszkva szombaton ennél szélesebb körű válaszlépéseket jelentett be: a brit diplomaták kiutasításán kívül visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására és működésére vonatkozó engedélyt, és leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az orosz kormány válaszintézkedéseinek szombati bejelentése után nem sokkal a brit külügyminisztérium közölte: a brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági tanács a jövő héten összeül, és további lépéseket vesz fontolóra. A külügyi tárca sem részletezte, hogy milyen további intézkedésekről lehet szó. Theresa May azonban a héten a kormány lépéseit ismertető parlamenti felszólalásában utalást tett arra, hogy lehetnek olyan válaszlépések, amelyeket London nem hoz nyilvánosságra.

A Konzervatív Párt szombati rendezvényén felszólalva a brit miniszterelnök azt mondta: az orosz válaszintézkedések bejelentése sem változtat azon a tényen, hogy brit földön két ember ellen merényletet kíséreltek meg, és a történtekre továbbra sem kínálkozik egyéb magyarázat, mint az, hogy a kísérletért az orosz államot terheli a felelősség.

„Oroszország sértette meg nyíltan a nemzetközi jogot és a vegyi fegyverekre vonatkozó konvenciót. Nekünk nem az orosz néppel van nézeteltérésünk, sok orosz választotta országunkat otthonául, és mindig szívesen látjuk közülük azokat, akik betartják törvényeinket. Azt azonban soha nem fogjuk eltűrni, hogy az orosz kormány brit állampolgárok és mások életét veszélyeztesse brit földön” – mondta nagy ovációval fogadott szombati felszólalásában May.

A Scotland Yard minapi tájékoztatásából kiderült, hogy Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés volt ezredese, aki évekig a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, brit állampolgárságot kapott, miután egy kémcsere során 2010-ben Nagy-Britanniában telepedett le.

Szombati közleményében a British Council mélységes sajnálkozásának adott hangot a szervezet oroszországi működését leállító moszkvai döntés miatt. A közlemény szerint a British Council azon az állásponton van, hogy a kulturális és az oktatási kapcsolatrendszer fenntartása éppen olyan időszakokban életfontosságú az emberek és az intézmények párbeszédének folyamatossága szempontjából, amikor a politikai és a diplomáciai kapcsolattartás nehézzé válik.

A jövő hét elején összeül a brit nemzetbiztonsági tanács, hogy megfontolja, milyen további lépéseket tegyenek a Szkripal-ügyben – közölte szombaton a brit külügyminisztérium, miután Oroszország 23 brit diplomatát utasított ki. „Most az az elsődleges, hogy gondoskodjunk Oroszországban lévő munkatársainkról, és segítsünk azoknak, akik haza fognak térni” – nyomatékosította a tárca.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.