Londoni otthonában holtan találták a száműzetésben lévő orosz férfit

MN

2018. március 13., kedd 17:52, frissítve: kedd 19:29

Ismeretlen okból hétfőn meghalt a londoni száműzetésben lévő, 68 éves Nyikolaj Gluskov, akit egy közismert, 2013-ban elhunyt oligarchához, Borisz Berezovszkijhoz fűztek közeli szálak. Gluskov, aki a délnyugat-londoni New Malden kerületben élt, a 90-es években az Aeroflotnál töltött be vezető posztot, ahogy a Berezovszkij autóipari vállalatnál is – írja a The Guardian.

Az orosz elnökkel az oligarcha 1999-ben összerúgta a port, majd a következő évben Nagy-Britanniába távozott. Az oroszok több alkalommal kérték a kiadatását, el is ítélték, ám a próbálkozásaik sikertelenek maradtak. Mindez diplomáciai feszültséghez vezetett.

Gluskovot ugyanakkor le tudták tartóztatni Oroszországban, a vád pénzmosás és csalás volt. Öt évet kapott, 2004-ben szabadult. Londonban politikai menedékjoggal élhetett. Tavaly újabb büntetésre, nyolc év börtönre ítélték Oroszországban. A vád szerint elsikkasztott 123 millió dollárt több orosz állami vállalattól. 

2011-ben Gluskovnak bizonyítéka volt a Kremllel közelebbi kapcsolatban álló Roman Abramovics bécsi perében, amelyet Berezovszkij kezdeményezett hárommilliárd fontos kártérítési igénnyel. Berezovszkij szerint Abramovics a 90-es években félrevezette, amikor közös olajügyleteik voltak. A keresetet elutasították, majd Gluskov fellebbezett. Berezovszkij időközben eltűnt a nyilvánosság elől. Aztán 2013 márciusában volt feleségének lakásában találták meg holtan – a rendőrség öngyilkosságról beszélt, habár a barátai nem hitték, s vizsgálatot kértek.

Gluskov ügyében jelenleg a terrorellenes szolgálat irányítja a nyomozást „pusztán elővigyázatosságból”. A Scotland Yard hangsúlyozta azt is, hogy nincs olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná a halálesetet a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett, múlt heti gyilkossági kísérlettel, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.