Terrortámadás érte Párizst

MNO

2015. november 14., szombat 10:18, frissítve: szombat 10:18

Hat-hét támadásról számolt be a CNN. Véres túszdráma folyt egy kocertteremben, itt százan haltak meg. Az elnök szükségállapotot hirdetett, széles körű vizsgálat indult, 1500 katonát mozgósítottak, bár a rendőrség tudomása szerint már mindegyik elkövető halott. Számos külföldi vezető élesen elítélte a történteket.

A CNN hajnali összesítése szerint 153-an vesztették életüket abban a terrortámadásban, amely péntek éjszaka érte a francia fővárost. A terroristák AK-47-es gépkarabélyokkal és testükre erősített bombákkal támadtak a párizsiakra: az utcákon lévő tömeget növelte, hogy a Franciaország–Németország futballmérkőzést is péntek este játszották.

A legfrissebb fejlemények:

  • Agnès Thibault-Lecuivre, a párizsi ügyészség szóvivője szerint nyolc támadó halt meg a merényletek során, hét közülük öngyilkos merénylő volt, de többen lehetnek még szökésben.
  • A rendőrség szerint már minden elkövető halott, de ennek ellenére továbbra is keresik az esetleges közreműködőket.
  • François Molins párizsi ügyész a sajtónak szombaton elmondta, a terroristák összesen hat helyszínen támadtak Párizsban és Párizs közelében; a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak.
  • A támadások során legkevesebb 153 ember halt meg Párizsban és Saint-Denis-ben (itt játszották a futballmérkőzést), a sérültek száma 200.
  • Hollande elnök a nemzethez intézett beszédében szükségállapotot jelentett be, amely a határok lezárását is jelenti.

Megrohanták a Bataclan koncerttermét a kommandósok, így véget ért a túszdráma, melynek száz halálos áldozata van – írta több portál is. Itt kézigránátokat is bevetettek a terroristák, így a halottak száma „meredeken” nőhet tovább – húzták alá. Arról egyelőre ellentmondásosak az információk, hogy az itt meghalt három elkövetőt a hatóságok lőtték-e le, vagy öngyilkosok lettek. A stadionnál történt öngyilkos merényleteket két másik terrorista követte el – írja a The Telegraph.

Segítség a magyaroknak
Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel.

Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát – mondta  a köztévében Szijjártó Péter.

A lapnak egy rendőrségi forrás horrorként írta le a Bataclannál történteket, sokan úgy tudtak megmenekülni, hogy a tetőre másztak. Az állapotokat jól jellemzi, hogy egy kávézót kellett sürgősségivé alakítani a környéken.

A további támadásokban pedig 40 ember vesztette életét. Egyes hírek szerint több rendőr is meghalt a tűzharcokban, de ezt még hivatalos források nem erősítették meg.

A párizsiak attól tartanak, hogy lehetnek még fegyveresek, akik további akciókat terveznek. A taxik ingyen szállítják az embereket, a helyiek pedig a közösségi médián keresztül segítik egymást, sokak alvóhelyet ajánlanak fel. Közben 1500 katonát vezényeltek Párizs utcáira.

A leginkább gyanúsított Iszlám Állam eddig nem mutatta jelét, hogy képes lenne háborús területen kívül olyan jól megszervezett támadásokra, mint amilyen a párizsi volt – írta a Haaretz, ami szerint az eddigi európai támadásokat magányos elkövetők intézték, akik Szíriából tértek vissza, vagy nem tudtak oda kiutazni.

„Allah Akbar”

153 halálos áldozat
A francia média beszámolói alapján eddig ennyi halálos áldozatról tudunk:

112-en haltak meg a Bataclan koncertteremben.

14 embert öltek meg a Rue Bichat-on a Le Petit Cambodge étteremnél a 10. kerületben.

19-en haltak meg a Rue de Charonne-on a 11. kerületben a La Belle Equipe bárnál.

Négy ember halt meg  az Avenue de la Republique-on a 10. kerületben.

Négyen haltak meg a Párizstól északra lévő Saint-Denis-i stadionban.

A francia média szerint egy szemtanú az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a Bataclan koncertteremnél. Egy másik szemtanú pedig arról számolt be, hogy három fegyveres rontott be a koncertterembe, ahol ész nélkül kezdtek lőni, a férfiak nem viseltek maszkot, 20-as, 30-as éveikben járhattak.

A francia újságíró, Erwan Desplanques azt közölte: egy tanú, aki el tudott menekülni a koncertteremből öt vagy hat fegyverest látott, akik a támadás során Szíriát is említették. Szavai szerint a lövöldözés több mint 5 percig tartott. Egy másik túlélő pedig azt mondta el, hogy háromszor tárazták újra Kalasnyikovjaikat.

Minden irányba lőttek

A koncertterem tűnik a legsúlyosabb támadásnak, de ezen kívül több helyszínen volt még lövöldözés.

A BBC újságírója a Le Petit Cambodge étterem közeléből jelentette, hogy tíz embert látott az úton, akik halottak vagy súlyos sérültek voltak. Egy szemtanú szerint a tettes elmenekült a helyszínről.

A BBC honlapján az olvasható, hogy eddig 200 sérültről tudnak, közülük 80 súlyos.

„Mindenki az étterem teraszán volt, amikor hirtelen megláttuk a maszkos férfiakat, ahogy minden irányba tüzet nyitottak” – mondta egy másik szemtanú a France 24-nek, hozzátéve: rengeteg a sérült.

Rendkívüli állapotot rendeltek el

Elrendelte a rendkívüli állapotot Francois Hollande, ami már életbe is lépett. Az elnök terrorizmust emlegetett beszédében, amit a rádió és a tévé is közvetített. A hadsereget is bevetik, ezenfelül a francia fővárost gyakorlatilag lezárták, kijárási tilalmat rendelt el a polgármester, melyre a második világháború óta nem volt példa. Elrendelték a határokon az ellenőrzést, de kizárólag a Franciaországból távozókat vizsgálják. Hollande egyébként lemondta törökországi útját, a G20-ak találkozójának központi témája a terrorizmus lesz.

Mindenki megdöbbent

Obama tévés nyilatkozatban ítélte el a történteket, az emberiesség és szabadság elleni támadásnak titulálva az eseményeket. „Elkapjuk azokat a terroristahálózatokat, melyek az embereinkre vadásznak” – húzta alá. – Amerika több nagyvárosában megerősített biztonsági intézkedéseket is bevezettek.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak hajnalban, ahogyan Angela Merkel is. Az iráni elnök, Haszan Róháni emberiség elleni gaztettnek minősítette a történteket, Kína nevében pedig Hszi Csin-ping elnök ajánlotta fel segítségét Hollandenak.

A Vatikán szerint „az egész emberiség békéjét érte támadás”, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt üzente Hollandenak, hogy „Franciaország nincs egyedül”.

Az Iszlám Állam (IÁ) ünnepli a támadást, de még nem vállalta magára, ugyanakkor a CNN beszámolója szerint elkaptak egy támadót, aki azt mondta, hogy az IÁ szervezte be.

A stadion közelében robbantottak

A francia–német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanást jelentettek, a biztonsági erők pedig kimenekítették a mérközésről Francois Hollande köztársasági elnököt.

A CNN honlapján csokorba szedik a merényletekkel összefüggő videókat.

Alább a francia tévé élőképeit tekintheti meg.

A belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.