Macedón miniszter: Jogosan vetettek be könnygázt

MTI

2016. március 1., kedd 17:06, frissítve: kedd 18:12

Nikola Poposzki macedón külügyminiszter kedden azt nyilatkozta: jogosnak tartja, hogy az előző nap a szkopjei kormány könnygázt vetett be a menekültek megfékezése érdekében.

A macedón diplomácia vezetője egyben felhívta a figyelmet a növekvő feszültségekre a Balkánon, amelyek szerinte akár konfliktusok kirobbanásához is vezethetnek.

A macedón rendőrség hétfőn könnygázgránáttal oszlatott fel egy több száz szíriai és iraki bevándorlóból álló csoportot, amely erőszakkal próbált meg átjutni a macedón–görög határon Idomeninél.

Rendőrök és katonák a határon

A szkopjei Telma Televízió honlapján arról számolt be, mintegy 700 macedón rendőrt és katonát telepítettek a Görögországgal közös határra kedden. A magyar közmédia helyszíni tudósítója szerint azonban ennél valamivel kevesebbre, legfeljebb hatszázra tehető a macedón biztonsági erők létszáma Idomeninél, ugyanakkor a görög fél is kirendelte egy különleges egység 15-20 tagját.

A rendszer nem működik

„Nem hiszem, hogy az európai értékeknek megfelelő viselkedés lenne, hogy mintegy 400 fiatal férfi erőszakkal akar behatolni országunk területére a regisztrációra való legkisebb hajlandóság nélkül” – magyarázta a külügyi tárca vezetője a BBC brit műsorszolgáltatónak.

Macedónia számára az lenne a legegyszerűbb, hogy visszavonul a határról, és hagyja átzúdulni területén a bevándorlókat, ugyanakkor az EU ellenezné ezt a megoldást – jelezte a miniszter.

„Azt mondták nekünk, hogy olyan fenntartható rendszerre van szükség”, amely egyben biztosítja a menekültek regisztrálását – mondta a politikus, aki szerint a legnagyobb gond az, hogy ez a rendszer nem működik.

A macedón diplomácia vezetője úgy véli, hogy minden országnak a saját területén kellene állnia a sarat.

Mintegy nyolcezer menekült rekedt a görög–macedón határ görög oldalán, mivel Macedónia már több mint egy hete lezárta a határátkelőt, és csak korlátozott számban engedi be területére a migránsokat.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.