Macedón miniszter: Jogosan vetettek be könnygázt

MTI

2016. március 1., kedd 17:06, frissítve: kedd 18:12

Nikola Poposzki macedón külügyminiszter kedden azt nyilatkozta: jogosnak tartja, hogy az előző nap a szkopjei kormány könnygázt vetett be a menekültek megfékezése érdekében.

A macedón diplomácia vezetője egyben felhívta a figyelmet a növekvő feszültségekre a Balkánon, amelyek szerinte akár konfliktusok kirobbanásához is vezethetnek.

A macedón rendőrség hétfőn könnygázgránáttal oszlatott fel egy több száz szíriai és iraki bevándorlóból álló csoportot, amely erőszakkal próbált meg átjutni a macedón–görög határon Idomeninél.

Rendőrök és katonák a határon

A szkopjei Telma Televízió honlapján arról számolt be, mintegy 700 macedón rendőrt és katonát telepítettek a Görögországgal közös határra kedden. A magyar közmédia helyszíni tudósítója szerint azonban ennél valamivel kevesebbre, legfeljebb hatszázra tehető a macedón biztonsági erők létszáma Idomeninél, ugyanakkor a görög fél is kirendelte egy különleges egység 15-20 tagját.

A rendszer nem működik

„Nem hiszem, hogy az európai értékeknek megfelelő viselkedés lenne, hogy mintegy 400 fiatal férfi erőszakkal akar behatolni országunk területére a regisztrációra való legkisebb hajlandóság nélkül” – magyarázta a külügyi tárca vezetője a BBC brit műsorszolgáltatónak.

Macedónia számára az lenne a legegyszerűbb, hogy visszavonul a határról, és hagyja átzúdulni területén a bevándorlókat, ugyanakkor az EU ellenezné ezt a megoldást – jelezte a miniszter.

„Azt mondták nekünk, hogy olyan fenntartható rendszerre van szükség”, amely egyben biztosítja a menekültek regisztrálását – mondta a politikus, aki szerint a legnagyobb gond az, hogy ez a rendszer nem működik.

A macedón diplomácia vezetője úgy véli, hogy minden országnak a saját területén kellene állnia a sarat.

Mintegy nyolcezer menekült rekedt a görög–macedón határ görög oldalán, mivel Macedónia már több mint egy hete lezárta a határátkelőt, és csak korlátozott számban engedi be területére a migránsokat.

A szerkesztő ajánlja