Macedónia lezárta határát a menekültek előtt

MNO

2016. január 20., szerda 17:53, frissítve: csütörtök 08:07

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő illegális bevándorlók előtt – közölte szerdán a macedón rendőrség.

Az intézkedés nyomán több száz migráns rekedt görög területen – közölte az AFP. A hírügynökségnek a macedón hatóságok is megerősítette a határzár tényét. A szkopjei rendőrség szerint szlovén vonatok okoztak fennakadást a forgalomban, ezért volt szükség az intézkedésre. A szlovén vasúttársaság (Slovenske Zeleznice, SZ) illetékese azonban úgy nyilatkozott, hogy a szokott rendben haladnak a járművek az érintett szakaszon. Igaz, korábban érkeztek arról hírek, hogy a horvát határon valóban akadtak problémák, ott átmenetileg buszokat közlekedtetett a cég.

A görög hatóságok szerint mintegy 650 szíriai, iraki és afganisztáni menedékkérő rekedt a mediterrán ország területén, egy az északi (Macedóniával közös) határ közelében fekvő táborban – jelentette az AP. A szóban forgó területekről érkezetteket általában menekültként ismerik el a balkáni államok.

Migráns a macedón-görög határon
Migráns a macedón-görög határon
Fotó: Sakis Mitrolidis / Europress/AFP

A görög és a macedón sajtó beszámolói szerint – amelyeket a Nezavisne Novine című boszniai napilap összegzett a honlapján – a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija közötti átkelőt zárták le. Ez az átkelőhely a migránsok fő útvonalán fekszik, ezen a ponton lépnek be a legtöbben Macedóniába – írja az MTI. A macedón hatóságok azt is elmondták, hogy a határt Szlovénia kérésére zárták le. A macedón sajtó találgatásai szerint a határzár lehet a főpróbája annak a szigorúbb és hosszan tartóbb lezárásnak, amelyre Németország, Ausztria és Szlovénia március elsejével készül.

Szigor
Ausztria szerdán jelentette be, hogy korlátozza a menedékkérők létszámát, és idén legfeljebb 37 500 embert enged be. Szerbia és Horvátország csak azokat az illegális bevándorlókat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket.

A macedón rendőrség eközben a török Anadolu hírügynökségnek is megerősítette, hogy lezárták a határt. Mint mondták: az iránymutatásokat az európai országoktól kapják, és ezek alapján csak azokat engedhetik át, akik a regisztrációkor a célországot is feltüntetik. Aki nem nevezi meg, hogy hová menne, azt nem engedik tovább.

Gyerekeket veszélyeztet a fagy

Az AFP egyik fotóriportere már szerda reggel azt jelentette egy dél-szerbiai, Presevóhoz közeli menekülttáborból, hogy feltűnően kevés migráns érkezik – a jelek szerint már akkor éreztette hatását a macedón határzár. Ugyanő számolt be arról is, hogy a hőmérséklet mínusz 15 fokra zuhant.

Vezető gyermekvédelmi szervezetek kedden figyelmeztettek, hogy a fiatal menedékkérők komoly veszélynek vannak kitéve a csípős balkáni időjárás miatt. Az ENSZ égisze alatt működő UNICEF úgy fogalmazott: a Délkelet-Európába érkező gyerekek fizikailag kimerültek, rémültek, szomorúak, és gyakran orvosi ellátásra szorulnak. A világszervezet menekültügyi őbiztosságának (UNHCR) szerbiai szóvivője, Mirjana Milenkovski pedig azt mondta, egyre több influenzással vagy más légúti fertőzéssel küzdő beteggel találkoznak, akiken ápolással és jobb minőségű ruházattal igyekeznek segíteni.

Idén már mintegy 31 ezer migráns érkezett Görögországba.

Szijjártó: Görögország északi határára kerülhet a schengeni déli határ

A külgazdasági és külügyminiszter szerint egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a schengeni zóna déli határa Görögország északi határára tevődjön át. Mindez törvényszerű következménye annak, hogy Görögország továbbra sem veszi ki a részét a schengeni kötelezettségekből – emelte ki.

Szijjártó Péter csütörtökön Bulgáriában tárgyal Daniel Mitov külügyminiszterrel, a találkozón ez a kérdés is szóba kerül majd. (MTI)

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.