Macron kizárta a török csatlakozást

MTI

2018. január 5., péntek 18:53, frissítve: péntek 19:29

Nem lehetséges előrehaladás Törökország európai uniós csatlakozásában a tavaly júliusi államcsínykísérlet utáni nagyszabású megtorlás és az emberi jogok helyzetével kapcsolatos aggodalmak miatt – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Párizsban pénteken, miután az Élysée-palotában tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

„Az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokat illetően egyértelmű, hogy a legutóbbi fejlemények és döntések nem tesznek lehetővé előrehaladást a folyamatban” – mondta Macron a két elnök közös sajtótájékoztatóján. Csatlakozás híján Macron uniós „partnerséget” javasolt Ankara számára, hogy megőrizzék Törökország európai beágyazódását. „Meg kell vizsgálni, nem kell-e átgondolni ezt a kapcsolatot nem az integrációs folyamat keretében, hanem esetleg egyfajta együttműködésben, partnerségben azzal a céllal, hogy megőrizzük Törökország és népe európai beágyazódását, és biztosítsuk, hogy Európára tekintve és Európával közösen építse a jövőjét” – hangsúlyozta a francia államfő.

A demokratikus országoknak a terrorizmus elleni a harcukban is maradéktalanul tiszteletben kell tartaniuk a jogállamot – szögezte le a Törökországban bebörtönzött diákok, tanárok és újságírók sorsa miatt aggódva. A francia elnök ugyanakkor stratégiai fontosságúnak és minőséginek nevezte a terrorellenes harc területén Törökországgal folytatott együttműködést.

Recep Tayyip Erdogan az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban közölte: Törökország belefáradt, hogy egy esetleges uniós tagságra várjon. „Lehet, hogy ez döntésre kényszerít bennünket” – tette hozzá, de arra nem tért ki, konkrétan mire gondol. „Nem lehet állandóan európai uniós csatlakozásért könyörögni” – mondta a török elnök. Ankara EU-csatlakozása évtizedek óta húzódik. A terrorizmussal kapcsolatban Erdogan kijelentette, hogy a terrorizmus „nem magától terem”, kertészei pedig a vezércikkírók, véleményvezérek.

„Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt” – így Erdogan.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.06.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.