Macron kizárta a török csatlakozást

MTI

2018. január 5., péntek 18:53, frissítve: péntek 19:29

Nem lehetséges előrehaladás Törökország európai uniós csatlakozásában a tavaly júliusi államcsínykísérlet utáni nagyszabású megtorlás és az emberi jogok helyzetével kapcsolatos aggodalmak miatt – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Párizsban pénteken, miután az Élysée-palotában tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

„Az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokat illetően egyértelmű, hogy a legutóbbi fejlemények és döntések nem tesznek lehetővé előrehaladást a folyamatban” – mondta Macron a két elnök közös sajtótájékoztatóján. Csatlakozás híján Macron uniós „partnerséget” javasolt Ankara számára, hogy megőrizzék Törökország európai beágyazódását. „Meg kell vizsgálni, nem kell-e átgondolni ezt a kapcsolatot nem az integrációs folyamat keretében, hanem esetleg egyfajta együttműködésben, partnerségben azzal a céllal, hogy megőrizzük Törökország és népe európai beágyazódását, és biztosítsuk, hogy Európára tekintve és Európával közösen építse a jövőjét” – hangsúlyozta a francia államfő.

A demokratikus országoknak a terrorizmus elleni a harcukban is maradéktalanul tiszteletben kell tartaniuk a jogállamot – szögezte le a Törökországban bebörtönzött diákok, tanárok és újságírók sorsa miatt aggódva. A francia elnök ugyanakkor stratégiai fontosságúnak és minőséginek nevezte a terrorellenes harc területén Törökországgal folytatott együttműködést.

Recep Tayyip Erdogan az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban közölte: Törökország belefáradt, hogy egy esetleges uniós tagságra várjon. „Lehet, hogy ez döntésre kényszerít bennünket” – tette hozzá, de arra nem tért ki, konkrétan mire gondol. „Nem lehet állandóan európai uniós csatlakozásért könyörögni” – mondta a török elnök. Ankara EU-csatlakozása évtizedek óta húzódik. A terrorizmussal kapcsolatban Erdogan kijelentette, hogy a terrorizmus „nem magától terem”, kertészei pedig a vezércikkírók, véleményvezérek.

„Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt” – így Erdogan.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.06.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.