Magyar képviselő: Lejárató kampány indult ellenem Kárpátalján

MN

2017. szeptember 26., kedd 13:02, frissítve: kedd 16:06

Tiltakozik Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője az ellene Kárpátalja magyarlakta településein indított szórólapos lejárató kampány miatt. Brenzovics László közölte: az utóbbi napokban több kárpátaljai magyar településen is olyan hamis szórólapokat osztottak szét, amelyeken a nevében arról írtak, hogy az elfogadott oktatási törvény nem is olyan rossz a magyarságnak.

„A szórólap olyan provokáció, amellyel zavart kívánnak kelteni a kárpátaljai magyarság körében. A véleményem továbbra is az, hogy az elfogadott oktatási törvény károsan hat a magyar nyelvű oktatásra, s hátrányos helyzetbe hozza a magyar ajkú közösséget” – fogalmazott Brenzovics László. Hozzátette: a provokáció tetteseinek felderítésére a rendvédelmi szervekhez fordul.

Az MTI érdeklődésére Brenzovics László elmondta: a mostani ukrajnai helyzetben számított arra, hogy provokációkat szerveznek ellene és a kárpátaljai magyarság ellen. Megismételte, hogy sem az ő, sem a KMKSZ véleménye nem változott az oktatási törvénnyel kapcsolatban.

Az országos ukrán médiában szaporodó, a közvéleményt a kárpátaljai magyarság ellen hangoló írásokkal, riportműsorokkal, megszólalásokkal kapcsolatban Brenzovics kifejtette: rendkívül veszélyes tendenciának tartja, a kárpátaljai magyar szervezetek többször felhívták rá – hasztalanul – az illetékes államhatalmi szervek figyelmét, jelezve, hogy a folyamat károsan befolyásolja a stabilitást és a társadalmi békét Ukrajnában. Hozzáfűzte: fölöttébb furcsa, hogy a központi ukrán kereskedelmi televíziós csatornák megtervezett, a valóságot elferdítő, a kárpátaljai magyarság ellen uszító műsorokat mutatnak be. – Ez ellen is fel fogunk lépni nemzetközi fórumokon – jelezte Brenzovics László.

A témában született írásainkat ide kattintva olvashatja.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.