Magyar király lányával keverik a román védőszentet

(Kolozsvár)

2017. október 16., hétfő 21:51, frissítve: hétfő 23:34

Hat nap alatt 225 ezer ortodox hívő zarándokolt el vasárnap délig a kelet-romániai Jászvásárra (Iasi), hogy a görögkeleti egyház egyik legnagyobb védőszentjének, Szent Piroskának az ereklyéinél fohászkodjék. A romániai ortodox egyház szerint a látogatók száma rekordnak számít eme zarándoklat fennállása óta, ráadásul vasárnap délután még mintegy húszezren vártak bebocsátásra az érseki székesegyházba, hogy megcsókolják az ereklyéket rejtő koporsó üveglapját. A jelenség nem véletlen: a Moldva védelmezőjének tartott Szent Piroska (románul Cuvioasa Parascheva) a román ortodoxok egyik legfontosabb szentje, akit csodatevőként és gyógyítóként tartanak számon, ünnepét október 14-én tartják. A megannyi csodatételről beszámoló zarándokokon kívül a média egy Németországban élő fiatal román idegsebészt is megszólaltatott, aki elárulta, évente ellátogat imádkozni a védőszenthez, sőt valamennyi műtétje előtt Szent Piroska segítségéért könyörög.

A románok védőszentjének sokan magyar gyökereket tulajdonítanak – tévesen. Az egyik erdélyi magyar hírportál a napokban közzétett, magyarországi sajtótermékek által is idézett cikkében például egyenesen azt állította: magyar királynő, mégpedig I. (Szent) László király lánya volt a román nő, akinek ereklyéit „románok tízezrei tolonganak megcsókolni”. A lovagkirály és Adelhaid rheinfeldi hercegnő elsőszülött leánya, Piroska valóban áttért az ortodox hitre, miután 1104-ben II. (Komnénosz) János bizánci császár felesége lett, és Magyarországi Szent Irén (Eiréne) néven az ortodox egyházakban szentként tisztelik. Csakhogy neki semmi köze a román ortodox hívők védelmezőjének számító másik Szent Piroskához. Egyébként a Piroska és a Parascheva nem is azonos nevek.

Marton József pápai prelátus, a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet oktatója az erdélyi Krónikának leszögezte: bár a görögkeleti vallásban László király leányát is szentként tisztelik, nem azonos a románok egyik legnagyobb szentjével, akinek hamvait Jászvásáron őrzik. A románok Piroskája szintén a XI. században élt, viszont Trákiában, a Konstantinápolyhoz közeli Epivat faluban született, szerzetesnek állt, majd a Szentföldre zarándokolt, ahol apáca volt. Hamvai a XVII. században kerültek Moldvába, ahol a jászvásári ortodox templomban őrzik. A zarándokok többsége több mint tíz órán át állt sorban a szabad ég alatt, amíg letérdelhetett a védőszent koporsójánál, emiatt ötszázan orvosi ellátásra is szorultak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.16.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.