Magyar mélyszegénységből római galériába

(Milánó)

2017. november 25., szombat 17:34, frissítve: vasárnap 10:28

Színes álmok – Apró lépések a művészetben a társadalmi integrációért címmel nyílt pénteken kiállítás a római Medina Roma művészeti galériában. Húsz mélyszegénységben élő magyar gyermek festményeit csodálhatja meg az olasz közönség, mindegyik kis művész az Igazgyöngy Alapítvány programjában vesz részt.

A tárlatot szervező Tresure Rome és Tresure Rome Collection olasz cégek tulajdonosa, Kiss Henrietta hosszú ideje követi, és ahogy tudja, segíti az alapítvány munkáját.

 
A római kiállítás meghívója
 

Kisgyermek korában nagymamája gyermekotthonban dolgozott, természetes volt számára különböző származású gyerekek között felnőni. Felnőttként többször alkalma volt amerikai ügyfelekkel együtt dolgozni, és mivel az angolszász kultúrában nagyon fontos a jótékonyság, ekkor vetődött fel benne a gondolat, hogy az Igazgyöngy Alapítvány munkáját segítve valamit ő is visszaadhatna a közösségnek a megtermelt értékekből. Eleinte a Szuno termékeket vásárolták, illetve a náluk foglalt szállásokból befolyt bevétel egy részét az alapítvány megsegítésére fordították. Látva azonban, hogy a probléma egyre több családban van jelen, hogy a társadalom egyre jobban szétszakad, ugyanakkor a civil szervezetek forrásai egyre csökkennek, úgy érezte, ennél többet kell tennie. Olaszországban az emberek elég nyitottak a nehézségeken átmenő társaik segítése iránt, kezdve azzal, hogy az egyház mind a mai napig gyűjtéseket rendez a szegények megsegítésére, a kisebb-nagyobb vállalatokon át, amelyek karácsonykor a Save the Children és egyéb civil szervezetek képeslapjait és ajándékait küldik ügyfeleiknek, egészen a magánszemélyekig, akik jótékonysági rákellenes futóversenyeken vesznek részt, vagy akár afrikai gyerekeket is befogadnak otthonukba saját gyermekükként. Mindezen szolidaritás ellenére kevesen tudnak arról, hogy Európa szívében milyen körülmények között élnek ma gyermekek. Henrietta ezért úgy gondolja, hogy a kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy ezt megértesse az olasz közönséggel: „Miközben a házakban, ahol élnek, nincs megfelelő víz-, villany-, gázellátás, és gyakran korgó gyomorral ülnek az iskolában, e gyerekek művei nemzetközi versenyeket nyernek. Hihetetlen, hogy ilyen nehéz körülmények között élő gyerekek ilyen csodákat tudnak alkotni.”

Lauren Lombardo Rómában élő amerikai festőművész is ámulva nézte az alkotásokat, és annyira megérintette az Igazgyöngy Alapítvány munkája, hogy a kiállítás ideje alatt egy festőórára várja az érdeklődő római gyerekeket.

Az Igazgyöngy Alapítvány a harminchárom leghátrányosabb helyzetű kistérség egyikében, Berettyóújfalu környéken tevékenykedik 1999 óta. Évente körülbelül hatszáz gyermek érkezik huszonhárom környező településről az alapítvány hat telephelyére. A művészeti oktatáson kívül ma a szervezet esélyteremtő és terepi munkát is végez: az oktatás mellett a családgondozás, a közösségfejlesztés és az intézményi együttműködés terén dolgozik. A teljes modell Toldon, egy zsákfaluban működik, melynek sikere mára nemzetközi szintű.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kiállítás záróeseményére két toldi és egy biharkeresztesi kislány is elkíséri majd az Igazgyöngy alapítóját, L. Ritók Nórát, akiket Ferenc pápa is fogadni fog Rómában. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ülése pont a kiállítás időszakára esik, ezért Kiss Henrietta reméli, hogy ellátogatnak majd az eseményre. „Hiszem, hogy ma az egyháznak és az egyházi fenntartású iskoláknak a térségben történelmi szerepük és jelentőségük lehet a deszegregáció elősegítésében” – nyilatkozta Kiss Henrietta. Hosszú távú célja pedig, hogy a kiállítás más városokba és országokba is elérjen.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.