Magyar mélyszegénységből római galériába

Favero-Fürjész Judit Éva (Milánó)

2017. november 25., szombat 17:34, frissítve: vasárnap 10:28

Színes álmok – Apró lépések a művészetben a társadalmi integrációért címmel nyílt pénteken kiállítás a római Medina Roma művészeti galériában. Húsz mélyszegénységben élő magyar gyermek festményeit csodálhatja meg az olasz közönség, mindegyik kis művész az Igazgyöngy Alapítvány programjában vesz részt.

A tárlatot szervező Tresure Rome és Tresure Rome Collection olasz cégek tulajdonosa, Kiss Henrietta hosszú ideje követi, és ahogy tudja, segíti az alapítvány munkáját.

 
A római kiállítás meghívója
 

Kisgyermek korában nagymamája gyermekotthonban dolgozott, természetes volt számára különböző származású gyerekek között felnőni. Felnőttként többször alkalma volt amerikai ügyfelekkel együtt dolgozni, és mivel az angolszász kultúrában nagyon fontos a jótékonyság, ekkor vetődött fel benne a gondolat, hogy az Igazgyöngy Alapítvány munkáját segítve valamit ő is visszaadhatna a közösségnek a megtermelt értékekből. Eleinte a Szuno termékeket vásárolták, illetve a náluk foglalt szállásokból befolyt bevétel egy részét az alapítvány megsegítésére fordították. Látva azonban, hogy a probléma egyre több családban van jelen, hogy a társadalom egyre jobban szétszakad, ugyanakkor a civil szervezetek forrásai egyre csökkennek, úgy érezte, ennél többet kell tennie. Olaszországban az emberek elég nyitottak a nehézségeken átmenő társaik segítése iránt, kezdve azzal, hogy az egyház mind a mai napig gyűjtéseket rendez a szegények megsegítésére, a kisebb-nagyobb vállalatokon át, amelyek karácsonykor a Save the Children és egyéb civil szervezetek képeslapjait és ajándékait küldik ügyfeleiknek, egészen a magánszemélyekig, akik jótékonysági rákellenes futóversenyeken vesznek részt, vagy akár afrikai gyerekeket is befogadnak otthonukba saját gyermekükként. Mindezen szolidaritás ellenére kevesen tudnak arról, hogy Európa szívében milyen körülmények között élnek ma gyermekek. Henrietta ezért úgy gondolja, hogy a kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy ezt megértesse az olasz közönséggel: „Miközben a házakban, ahol élnek, nincs megfelelő víz-, villany-, gázellátás, és gyakran korgó gyomorral ülnek az iskolában, e gyerekek művei nemzetközi versenyeket nyernek. Hihetetlen, hogy ilyen nehéz körülmények között élő gyerekek ilyen csodákat tudnak alkotni.”

Lauren Lombardo Rómában élő amerikai festőművész is ámulva nézte az alkotásokat, és annyira megérintette az Igazgyöngy Alapítvány munkája, hogy a kiállítás ideje alatt egy festőórára várja az érdeklődő római gyerekeket.

Az Igazgyöngy Alapítvány a harminchárom leghátrányosabb helyzetű kistérség egyikében, Berettyóújfalu környéken tevékenykedik 1999 óta. Évente körülbelül hatszáz gyermek érkezik huszonhárom környező településről az alapítvány hat telephelyére. A művészeti oktatáson kívül ma a szervezet esélyteremtő és terepi munkát is végez: az oktatás mellett a családgondozás, a közösségfejlesztés és az intézményi együttműködés terén dolgozik. A teljes modell Toldon, egy zsákfaluban működik, melynek sikere mára nemzetközi szintű.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kiállítás záróeseményére két toldi és egy biharkeresztesi kislány is elkíséri majd az Igazgyöngy alapítóját, L. Ritók Nórát, akiket Ferenc pápa is fogadni fog Rómában. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ülése pont a kiállítás időszakára esik, ezért Kiss Henrietta reméli, hogy ellátogatnak majd az eseményre. „Hiszem, hogy ma az egyháznak és az egyházi fenntartású iskoláknak a térségben történelmi szerepük és jelentőségük lehet a deszegregáció elősegítésében” – nyilatkozta Kiss Henrietta. Hosszú távú célja pedig, hogy a kiállítás más városokba és országokba is elérjen.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.