Magyar orvosok a dél-szudáni tűzvonalban

2014. január 14., kedd 15:43

Magyarországról elsőként érkeztek orvosok és gyógyszerek Dél-Szudánba, hogy az afrikai országban a közelmúltban történt fegyveres konfliktusok után segítsenek – mondta Kveck Péter kairói nagykövet.

A polgárháború sújtotta Dél-Szudán rendkívül fiatal, 2011-ben alakult. Az infrastruktúra borzalmas állapotban van, a háborúban sokan meghaltak, és rengeteg a sebesült – mondta a nagykövet, hozzátéve: a becslések szerint az összecsapásokban 1500-2000 ember halt meg, és sok a sebesült, valamint a menekült is.

Orvosokat és felszerelést küldünk

A történtek után érkeztek a Baptista Szeretetszolgálat emberei Jubába, hogy segítsenek – közölte. Kveck Péter hangsúlyozta: Magyarország az első ország, amely orvosokkal és gyógyszerekkel segíti Dél-Szudánt. Kedd délelőtt az ország egészségügyi minisztere is fogadta a csoportot, és azt mondta, hogy nagyra értékelik a gyors segítségnyújtást.

A Baptista Szeretetszolgálattól két orvos – egy gyermekgyógyász és egy aneszteziológus – érkezett Jubába. A csapat négy láda gyógyszert, orvosi eszközt és műszert is vitt magával. Az orvosok jelenleg a főváros központi kórházában dolgoznak.

A nagykövet közölte: a jelenlegi csapat tíz napot tölt Dél-Szudánban, majd őket követhetik más magyar orvosok, ugyanis a csoport feladata az is, hogy felmérje a szükségleteket, és tapasztalataik alapján döntenek majd arról, hogy hány orvos kellene és mennyi időre, valamint milyen eszközöket küldjenek még.

Dél-Szudánban ismerik és szeretik a magyarokat

A nagykövet arról is beszélt, hogy az ország sok szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen vezetői közül többen itt tanultak, szereztek diplomát a hetvenes-nyolcvanas években, köztük a dél-szudáni parlament felsőházának elnöke, Joseph Bol Chan, aki a mai napig kitűnően beszél magyarul. Megjegyezte: Magyarország ismertsége, elismertsége az afrikai régióban nagyon jó, és ez a kapcsolat is indokolta a segítségnyújtást.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Dél-Szudánban december 15-én indult vérontásban óvatos becslések szerint is ezrek vesztették életüket, az ENSZ pedig arról számolt be, hogy legalább 200 ezer embert vált földönfutóvá az erőszak miatt.

Százakból csak ketten menekültek meg

Jól jellemzi a kialakult pánikhelyzetet, hogy egy dél-szudániakat szállító hajó amiatt süllyedt el, mert fedélzetén túl sok menekült zsúfolódott össze, miután híre ment annak, hogy a kormánnyal szemben álló Riek Machar volt alelnök fegyveres erői megtámadták Felső-Nílus szövetségi állam fővárosát, Malakalt, és elfoglalták a település bizonyos részeit – bár hivatalos források később cáfolták az értesülést.

Dél-Szudánban december közepe óta folynak az összecsapások, azóta, hogy Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi ezt tagadja, és azzal vágott vissza Kiir elnöknek, hogy valójában politikai ellenlábasait akarja eltávolítani. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja, szakértők a ruandaihoz hasonló mészárlások kialakulásától tartanak.

Az ENSZ eközben mind a hadsereget, mind a felkelőket azzal vádolta meg, hogy akadályozzák dél-szudáni missziójának munkáját és ezáltal a humanitárius válság megoldását. A világszervezet szerint a fegyveresek Bentiu és Bor városában kirabolták a segélyeket tároló raktárakat és segélyszervezeti járműveket foglaltak le.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.